Pin It

 

Tento slaný koláč je low carb, alebo zdravšou a bezlepkovou verziou môjho klasického slaného koláča. Postup je veľmi podobný, nepoužijeme ale žiadne cesto na vyloženie formy. Môžete si ho pripraviť z brokolice, cukety, karfiolu, kalerábu, hrášku, špenátu, póru atď.

Suroviny:

1 brokolica, prípadne iná zelenina

1 cuketa

Trochu mrazeného hrášku

1 cibuľa

Olivový olej

Parmezán, alebo podobný syr

1 kyslá smotana

Soľ, korenie

 

Postup:

Očistenú zeleninu povaríme na pare asi 10 minút. Ak použijeme mrazenú zeleninu, nie je nutné ju pred použitím rozmrazovať. Medzitým nakrájame nadrobno cibuľu. Keď je zelenina predvarená, cibuľu na olivovom oleji opražíme a pridáme uvarenú zeleninu. Nožom brokolicu na panvici môžeme ešte narezať na menšie kusy. Pridáme soľ a korenie, povaríme niekoľko minút.

Kým sa zelenina varí, vymiešame kyslú smotanu s vajíčkom, troškou soli a troškou strúhaného parmezánu. Pripravenú zeleninu vysypeme do vymazaného pekáčika. Zalejeme smotanou s vajíčkom a riadne zasypeme syrom. Pečieme na 180° asi 25 - 30 minút. Ku koncu pečenia nastavíme pečenie zhora na vyššej teplote, aby sa roztavený syr pekne zapiekol. Po vytiahnutí z trúby necháme chvíľku stáť, až potom krájame na porcie.