Chanuka

 

Blížia sa najkrajšie sviatky roka a to aj pre tých, ktorí oslavujú namiesto Vianoc Chanuku. Tieto dva sviatky spolu nemajú spoločného nič, snáď len to, že sa oslavujú oba v decembri. Chanuka je ale tak ako všetky židovské sviatky sviatkom pohyblivým. Niekedy pripadne na začiatok decembra, niekedy na tie dni, keď iní oslavujú Vianoce. Na Chanuku jeme jedlá pripravené v oleji na oslavu zázraku, ktorý súvisel práve s olejom. Zabudnite teda na chvíľu na šaláty a zdravé pokrmy. Po celú dobu Chanuky, aspoň u nás, byt musí „voňať“ olejom.

Tvarohové šištičky (M)

 

Ďalší recept, na dobrotu, ktorou som pohostila našich kamarátov pri návšteve na počas Chanuky sú tieto tvarohové šištičky. S cestom sa veľmi dobre pracuje, cesto nekysne, takže sú rýchlo hotové a vynikajúce. Tieto šišky nenapĺňame. Keďže cukor je už v samotnom ceste, môžeme, ale nemusíme ich v práškovom cukre obaľovať.

 

Latkes (P)

 

Nie je Chanuka bez latkesiek. Je to taká klasika. Ide o zemiakové placky, ktoré niektoré rodiny pripravujú na sladko. U nás doma sa jedia jednoznačne na slano, preto som aj v recepte použila cesnak, cibuľu, korenie, soľ a majoránku.

Cibuľové krúžky (M)

Sú asi známejšie pod menom onion rings, ale sú veľmi obľúbené aj v našich končinách. Príprava cibuľových krúžkov je veľmi jednoduchá a rýchla. Neuvádzam v tomto recepte presnú gramáž surovín, aby ste mohli recept použiť na ľubovoľné množstvo cibule. Nebojte sa experimentovať s koreninami. Uvádzam jednoduchú kombináciu, ktorá mi vyhovuje a to soľ, čierne korenie a sladká paprika. Ale kľudne môžete skúsiť pridať iné korenie.

Bignole s krémom z bielej čokolády (P/M)

 

Guličky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojim obľúbeným receptom na Chanuku. Každý rok, keď v tomto období organizujeme stretnutia s kamarátmi, títo sa už na ne tešia a pýtajú si ich. Aj samotné neplnené guličky sú výborné. Sú úplne neutrálne, no môžete ich posypať práškovým cukrom. Ale plnené krémom z bielej čokolády sú jednoducho úžasné. Ide pôvodom o taliansky recept, preto ich naďalej doma voláme bignole (čítaj biňole). Odpaľovaného cesta sa nebojte, príprava je celkom rýchla a jednoduchá.

Sufganijot – šišky (P)

Ďalšia chanuková klasika, na ktorú má každá rodina svoj recept. V mojej zbierke mám viaceré, ale len tento neobsauje mlieko. Pri pražení je dôležitá teplota oleja aby vám šišky nezhoreli zvonku a nezostali surové vnútri. Na začiatku praženia hrniec držíme zakrytý aby para šišky nafúkla. Na plnenie šišiek použijeme džem, alebo krém z bielej čokolády. V tomto poslednom prípade už ale nebudú parve. Ja ich neplním vôbec, len trošku poprášim práškovým cukrom.

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies