Pin It

 

Nie je Chanuka bez latkesiek. Je to taká klasika. Ide o zemiakové placky, ktoré niektoré rodiny pripravujú na sladko. U nás doma sa jedia jednoznačne na slano, preto som aj v recepte použila cesnak, cibuľu, korenie, soľ a majoránku.

 

Suroviny:

500 g očistených zemiakov

1 vajce

2 zarovnané lyžice hladkej múky (dá sa použiť aj macesová, alebo polohrubá)

2 strúčiky cesnaku

1 menšia cibuľa

Soľ

Mleté čierne korenie

Majoránka

Rasca

Olej na vyprážanie

 

Postup:

Očistené zemiaky nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Pridáme vajce, múku a na drobno nakrájanú cibuľu. Cesnak rozpučíme. Vymiešame a dochutíme soľou, korením, rascou a majoránkou. Korenie môžeme vynechať, alebo použiť aj iné kombinácie podľa chuti.

Na vyprážanie latkes je vhodné použiť panvicu na lievance. Pred vypražením každého kusu panvicu potrieme olejom. Z uvedenej gramáže surovín dostaneme asi 15-20 kusov placiek veľkosti lievanca.