Pin It

Ďalšia chanuková klasika, na ktorú má každá rodina svoj recept. V mojej zbierke mám viaceré, ale len tento neobsauje mlieko. Pri pražení je dôležitá teplota oleja aby vám šišky nezhoreli zvonku a nezostali surové vnútri. Na začiatku praženia hrniec držíme zakrytý aby para šišky nafúkla. Na plnenie šišiek použijeme džem, alebo krém z bielej čokolády. V tomto poslednom prípade už ale nebudú parve. Ja ich neplním vôbec, len trošku poprášim práškovým cukrom.

 

Suroviny:

200 ml vlažnej vody

21 g droždia (1/2 kocky)

Štipka soli

500 g hladkej múky

50 ml oleja

1 balíček vanilkového cukru (20 g)

15 g kryštálového cukru

Trošku kôry z citróna

 

Postup:

Z vody, droždia a trošky cukru si pripravíme kvások a necháme ho asi 10 minút kysnúť. Múku preosejeme a pridáme všetky ostatné suroviny. Nakoniec prilejeme aj kvások. Vymiešame tuhšie cesto a dáme ho kysnúť na teplé miesto asi na 20-30 minút. Potom cesto vyvaľkáme asi na 5mm. Pohárom, alebo vykrajovačkou, vykrajujeme kruhy podľa veľkosti, akú chceme šiškám dať.  Medzitým zohrejeme olej, v ktorom budeme šišky pražiť. Do oleja po chvíli hodíme malý kúsok cesta. Ak sa začne pražiť, je správny čas začať. Vložíme do oleja niekoľko šišiek a hrniec zatvoríme. Ideálne je mať sklenenú pokrievku, aby sme videli do hrnca. Keď sa šišky nafúknu a uvidíme, že zospodu dostávajú farbu, otočíme ich. Hrniec už nemusíme prikrývať. Pri ďalšom kole už bude olej veľmi horúci, v takom prípade stlmíme plameň. Vytiahnuté šišky necháme odkvapkať od oleja na kuchynskom papieri.

Šišky plníme striekačkou, tak ako bignole. Sú výborné aj len pocukrované a úplne čerstvé. Z uvedeného množstva získame 30 – 35 menších kusov.