Čo varím bežne
Je možné, že ste si pri čítaní receptov na tomto blogu povedali, že táto bláznivá žena snáď varí iba židovské jedlá! Ubezpečujem vás, že to tak nie je. Varím väčšinou úplne normálne, skôr menej ako viac, aj preto, že sa doma veľmi nevyskytujeme pri každodenných povinnostiach.
Môj manžel mal také „šťastie“, že si našiel manželku, ktorá vie variť taliansku kuchyňu, ale nie tú slovenskú, či českú. To ale s výnimkami tam, kde ide o tradičné židovské recepty o ktorých viem už od mojej babičky. Mnohé z jedál, ktoré v tejto časti uvidíte a ktoré varím bežne sú inšpirované práve talianskou kuchyňou. Nedali sa priamo zaradiť pod niektorý zo židovských sviatkov. Dá sa povedať, že ich môžete uvariť kedykoľvek okrem Pesachu, tomu venujem samozrejme osobitnú časť receptov (ale až keď bude čas Pesachu, momentálne budem rada ak stihnem pripraviť pár jedál na Roš Hašana!).

Červená čakanka grilovaná a pečená je obľúbeným talianskym pokrmom. Túto úžasnú zeleninu, hlavne tú z okolia Trevisa, u nás síce často nevidno, ale ak sa vám dostane do ruky pripravte ju takto. Jednoducho, rýchlo a dobre. Dá sa použiť aj surová do šalátu, prípadne do slaných koláčov, či do rizota. Ale ak chcete výbornú prílohu, či ľahkú večeru, skúste tento recept.
Čítať ďalej: Radicchio rosso al forno (P) – pečená červená čakanka

Keď dostanete chuť na niečo extrémne čokoládové skúste tieto brownies. Sú bezlepkové, parve (ak použijete tú správnu čokoládu), veľmi rýchle na prípravu a určite neuhádnete z čoho sú vyrobené. Na ich výrobu som použila konzervu cíceru, ale dajú sa výborne pripraviť aj z konzervy akejkoľvek fazule. Keďže mám doma vždy aspoň jednu konzervu cíceru kvôli častej výrobe hummusu, u mňa vyhráva práve cícer. Pri pečení dávajte pozor na čas, aby koláčik nevyschol.

Je sezóna špargle a to u mňa doma automaticky znamená, že sa bude jesť špargľa v najbližších týždňoch aspoň päť krát, možno aj viac. Môj obľúbený recept z tejto úžasnej zeleniny je práve rizoto. Viem ho robiť len po taliansky. Inak to proste fakt neviem. Bude krémové a ak ste aj na krémové rizoto zvyknutí, dokonca bude možno ešte krémovejšie ako obvykle, ak použijete môj trik s končekmi stoniek, o ktorom sa dočítate priamo v recepte.

Máte radi krémové rizoto aké vedia robiť len v Taliansku? Tak toto je presne ono. Naučila som sa ho robiť pri mojom dlhoročnom pôsobení na juhu Talianska a garantujem vám, že po vyskúšaní krémového rizota už také to klasické čo sme kedysi volali „rizoto“ nebudete chcieť ani vidieť. Môžete si ho pripraviť vo verzii parve, alebo mliečnej.