Pin It

 

Máte radi krémové rizoto aké vedia robiť len v Taliansku? Tak toto je presne ono. Naučila som sa ho robiť pri mojom dlhoročnom pôsobení na juhu Talianska a garantujem vám, že po vyskúšaní krémového rizota už také to klasické čo sme kedysi volali „rizoto“ nebudete chcieť ani vidieť. Môžete si ho pripraviť vo verzii parve, alebo mliečnej.

 

Suroviny:

1 l zeleninového vývaru, môže byť z bujónu

Ryža – počítajte cca 80 - 100g na osobu

Hrsť sušených lesných hríbov

Zopár čerstvých šampiňónov (nemusí byť)

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

Čerstvá, alebo mrazená petržlenová vňať

Soľ, mleté čierne korenie

Suché víno na podliatie (nemusí byť)

1 lyžica masla (nemusí byť)

Strúhaný parmezán na posypanie (nemusí byť)

 

Postup:

Sušené hríby namočíme do vody aspoň pól hodinu pred prípravou samotného rizota. Vodu nezlievame, použijeme ju k príprave.  Zeleninový vývar, či už čerstvý, mrazený, či ten zo zeleninového bujónu pripravíme do hrnca a neustále zohrievame aby vrel. Vývar pridávame do rizota vždy vriaci. Ak použijeme vývar z bujónu býva už dosť slaný, ďalšiu soľ pridávame veľmi opatrne a vždy po ochutnaní.

Nakrájame nadrobno cibuľu a opražíme ju na oleji na miernom ohni. Keď je priesvitná pridáme ryžu a nasucho opražíme pár minút za stáleho miešania. Tento krok nevynechajte, slúži na to, aby sa ryža nerozvarila. Ryžu podlejeme troškou suchého vína. Tento krok môžete vynechať, ale odporúčam vám ho vyskúšať, rizoto chutí lepšie. Keď sa víno vyparí pridáme žufanku zeleninového vývaru. Za častého miešania varíme. Keď sa takmer všetok vývar vyparí vlejeme ďalšiu žufanku. Pokračujeme takto až do uvarenia ryže, zhruba 15 minút. Ďalšiu žufanku vývaru pridávame vždy až keď sa tá predošlá takmer úplne vyparila. Medzitým očistíme strúčiky cesnaku, rozrežeme ich pozdĺžne. Vždy si počet kúskov cesnaku spočítam, aby som si pri jeho vyberaní bola istá, že som všetky kúsky odstránila. Ak použijeme aj čerstvé hríby očistíme ich a nakrájame na plátky. Cesnak opražíme na oleji (ideálne olivovom), nesmie zhnednúť. Pridáme očistené čerstvé hríby a zliate sušené. Hríby krátko opražíme. Môžeme pridať petržlenovú vňať a jemne posolíme. Vodu z namočených hríbov pridáme k zeleninovému vývaru, ktorý používame na varenie ryže. Zvýšime plameň aby vývar spolu s hríbovou vodou vrel. Táto voda dá rizotu farbu a výbornú chuť.

Keď je ryža dovarená pridáme do nej pripravené hríby. Ochutnáme a prípadne dosolíme. Pri parve verzii nič ďalšie nepridávame. Môžeme na konci pridať ešte lyžicu masla a nastrúhaný parmezán, či iný obľúbený syr.