Pesach

Prešiel rok a zase je tu sviatok, vďaka ktorému som vôbec začala túto webovú stránku pripravovať. Pesach je asi najnáročnejší sviatok, pretože sa veľmi veľa vecí nesmie jesť. Ale keďže trvá týždeň, nedá sa len tak prejsť dobrovoľným pôstom. Je teda nutné vymyslieť jedlo, ktoré by bolo v súlade s tradíciami, ktoré dodržiavame a zároveň chutné, rýchle na prípravu a aby ho zjedli aj deti (to je tá najväčšia výzva). Po pesachovom týždni majú macesu všetci, vrátane mňa, tak povediac plné zuby a aspoň niekoľko mesiacov sa ho ani nedotknú. Odporúčam spestriť jedálniček napríklad rôznymi zeleninovými polievkami, ktoré sú pre tento sviatok úplne vhodné.

Goldene jojch a gomboce (slepačí vývar a macesové knedličky)

Slepačí vývar je absolútna pesachová klasika. S čím by sme jedli macesové knedlíčky, keby nebol vývar?? Odporúčam zohnať kvalitnú sliepku, lebo od toho sa bude odvíjať aj kvalita vývaru.

Maces v čokoláde (P/M)

Ak patríte k tým, ktorí sa za macesom nejdú zrovna pozabíjať, skúste tento recept. Je jednoduchý, až primitívny, zvládne ho úplne každý. Ešte k tomu, každý si môže vybrať akú čokoládu použije na namáčanie a čo považuje za vhodnú posýpku v období Pesachu. Ja som si vybrala mandle, orechy, hrubšiu soľ a karamel. Čokoládu som si vybrala vysokopercentnú horkú, ale dá sa použiť akákoľvek. Odporúčam zapojiť do prípravy deti. Namáčanie a posýpanie sa ale asi v tom prípade nebude týkať len macesov – aspoň u nás by to tak bolo.

Kura s macesovou plnkou

Macesy kam sa len pozrieš. Tak sa dá definovať sviatok Pesach. A tým myslím úplne všade. V sladkom, slanom, varenom, pečenom, mäsovom i nemäsovom. Aj v kuriatku. Klasická plnka ktorí mnohí poznajú a v bežné dni pripravujú z bieleho pečiva sa dá pripraviť práve aj z macesu.

Rybie krokety

Na Pesach je jednou z mojich obľúbených potravín ryba. Chutí celej rodine a ľahko sa upraví tak, aby sa mohla jesť práve na tento sviatok. Krokety sú len jednou z mnohých možností. Môžete skúsiť krokety upiecť ak ich nechcete vyprážať. My často nevyprážame, ale v tomto prípade robím výnimku.

Brisket (pesachové pečené hovädzie)

Mäsožravci sa na Pesach majú čomu tešiť! Tým, že počas Pesachu nejeme nič z obyčajnej múky a ani kopec ďalších vecí, môžeme si aspoň dopriať mäso. Teda tí, ktorí ho jedia. Brisket je v zahraničí považovaný za tradičné pesachové jedlo. U nás tak známy nie je, čo je vlastne škoda. Verím, že sa necháte týmto receptom inšpirovať a skúsite ho. Variant je veľa, môžete skúsiť mäso podliať vínom, alebo vývarom, ak by sa vám tento recept zdal príliš jednoduchý.

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies