Pin It

Macesy kam sa len pozrieš. Tak sa dá definovať sviatok Pesach. A tým myslím úplne všade. V sladkom, slanom, varenom, pečenom, mäsovom i nemäsovom. Aj v kuriatku. Klasická plnka ktorí mnohí poznajú a v bežné dni pripravujú z bieleho pečiva sa dá pripraviť práve aj z macesu.

 

Suroviny:

 

1 kura

4 macesy

3 vajcia

2 strúčiky cesnaku

1 malá cibuľa

Mletý muškátový oriešok a kvet

Soľ, korenie

Bylinky - petržlenová vňať, pažítka

 

Postup:

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Macesy rozdrobíme a namočíme na chvíľu do vody. Cibuľu nakrájame. Macesy vytlačíme a zmiešame so žĺtkami, rozpučeným cesnakom a cibuľou. Dochutíme bylinkami, soľou, korením a mletým muškátovým orieškom a kvetom. Premiešame, a nakoniec jemne primiešame tuhý sneh z bielkov. Kura naplníme vo vnútri a pod kožou a zašijeme. Môžeme ho potrieť trochou obľúbeného pesachového grilovacieho korenia a olivovým olejom. Zvyšok plnky upečieme vedľa kuraťa, alebo v osobitom pekáčiku. Kura pečieme asi hodinu aj viac. Podávame s pečenými zemiakmi, batátmi, alebo ďalšie koreňovou zeleninou. Ako príloha sa hodí aj zemiakový kugl, alebo macesové knedličky.