Pin It

Slepačí vývar je absolútna pesachová klasika. S čím by sme jedli macesové knedlíčky, keby nebol vývar?? Odporúčam zohnať kvalitnú sliepku, lebo od toho sa bude odvíjať aj kvalita vývaru.

 

Suroviny na vývar:

 

1 sliepka asi 2 - 2,5 kg

2 cibule

3 mrkvy

1 petržlen

Kus bulvového zeleru

Kus kalerábu

Čierne korenie celý

nové korenie

soľ

Petržlenová vňať, ligurček, alebo iné obľúbené bylinky

Voda (asi 4,5 l)

 

Postup (vývar):

 

Vodu osolíme a pridáme celé a nové korenie. Vložíme sliepku a varíme aspoň hodinu. Odstránime prípadnú penu. Medzitým nakrájame koreňovú zeleninu a cibuľu nadrobno. Môžeme zeleninu namiesto krájania nastrúhať škrabkou. Používam obyčajnú škrabku, prípadne tú na krájanie na pásiky „julienne“ od Tescomy. Zeleninu opražíme na oleji dozlatista a pridáme k sliepke. Ďalej varíme asi 30 minút aj viac. Ku koncu pridáme ešte petržlenovú vňať, ligurček, alebo iné obľúbené bylinky, dosolíme. Keď je vývar dovarení, sliepku vyberieme a oberieme mäso. Podávame s macesovými guličkami.

  

Suroviny na knedličky:

 

150 g macesovej múky

3 vajíčka

4 lyžice oleja

½ lyžičky sódy

Trochu vývaru

Pažítka, petržlenová vňať

Mletý muškátový kvet

Mletý zázvor

Soľ, korenie

 

Postup (knedličky):

 

Žĺtka oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme sneh. V mise zmiešame žĺtka, macesovú múku, olej, sódu, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. V prípade potreby pridáme po lyžiciach vývar, aby nebola výsledná hmota úplne suchá. Ochutíme lyžičkou mletého muškátového kvetu a zázvoru. Osolíme a okoreníme. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Macesovú hmotu necháme chvíľu v chladničke odpočinúť. Potom tvarujeme mokrými rukami knedličky a v osolenej vode varíme asi 20-25 minút.