Purim

Keď si uvedomím, že za chvíľu je február, automaticky si k tejto myšlienke vždy priradím Purim. Tento sviatok mám veľmi rada. Znamená pre mňa stretávanie s priateľmi v pohodovej a veselej atmosfére, deti pobehujúce v maskách (občas aj dospelí!), čítanie megily, krik, rapkáče a vyrábanie hamanových uší spolu s deťmi.

Rugelach (P/M)

Tieto rohlíčky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim. Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché e výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škorivcovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rohlíčkov, podľa toho ako budeme cesto krájať.

Hamantašen (Hamanove uši) (P/M)

Hamanove uši sú typickým sladkým, alebo aj slaným jedlom, ktoré pripravujeme na Purim. Ide o taštičky z cesta podobného tomu lineckému, plnené rozličnými plnkami. Klasická plnka je maková, ale veľa rodín používa aj slivkový lekvár, orechovú plnku, či rôzne ovocné džemy. Niektorí pripravujú dokonca slané plnky zo špenátu, syru, či karamelizovanej cibule.

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies