Pin It

Tieto rohlíčky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim. Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché e výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škorivcovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rohlíčkov, podľa toho ako budeme cesto krájať.

 

Suroviny (cesto):

240 g hladkej múky

200 g masla, alebo margarínu

100 g smotanového syru typu Philadelphia, Lučina, Palouček (Pastvinka) a podobne

1 vajce

Trošku soli

 

Postup (cesto):

Cesto pripravíme tak, že spolu vymiesime všetky suroviny. Pri tejto príprave uprednostňujem margarín. Pri pečení tak rohlíčky lepšie držia tvar. Z cesta vytvoríme bochník, rozdelíme ho na dve časti a zagulatíme na dva menšie bochníky. Zabalíme ich do fólie osobitne a uložíme do chladničky na pár hodín, alebo cez noc. Cesto je možné nachystať dopredu a zamraziť. V chladničke vydrží aspoň 3 dni.

 

Suroviny (orechovo – škoricová plnka):

50 g hnedého cukru (prípadne obyčajný biely ak nemáte hnedý)

50 g pekanových orechov (môžeme použiť aj vlašské, či iné obľúbené orechy)

30 g hrozienok

1 lyžička mletej škorice

 

Postup (orechovo – škoricová plnka):

Na prípravu plnky použijeme chopper, prípadne mlynček na orechy. Orechy nahrubo pomelieme. Pridáme aj cukor a hrozienka a ďalej melieme na čo najjemnejšie. Nakoniec ochutíme škoricou.

 

 

Suroviny a postup (škoricová plnka):

V prípade škoricovej plnky neudávam presnú gramáž surovín. Budeme potrebovať hnedý cukor a mletú škoricu. Tieto dve suroviny priamo aplikujeme na cesto.

 

Postup (rohlíčky):

Cesto vyberieme z chladničky. Pripravili sme si okrúhle bochníky, takže ich stačí vyvaľkať na viac menej okrúhly tvar. Na cesto aplikujeme orechovo – škoricovú plnku a zatlačíme ju do cesta. Následne ostrým nožom rozkrojíme cesto na 4 časti a následne na 8, prípadne ešte na 16. Od toho, ako rozdelíme cesto, záleží počet rohlíčkov, ktorý získame. Preferujem menšie rohlíčky, takže cesto vždy rozdelím na 16 častí.

Rohlíčky zatočíme tak, že začneme z kraja, od širšej časti, smerom k stredu cesta. Jemne ich potrieme vodou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 25 - 30 minút a 175° - 180°.

Proces opakujeme s druhým bochníkom. Na cesto aplikujeme priamo hnedý cukor a mletú škoricu. Rohlíčky zamotáme a upečieme.