Roš Hašana

Roš hašana

Zanedlho oslávime Nový rok. Takto uprostred septembra a každý rok v iné dni. Keď toto počujú moji nežidovskí kamaráti zvyčajne nasleduje šokovaný výraz tváre spojený s nevôľou príliš sa vypytovať.  Tak to ale u nás funguje. Ide o jeden z vysokých sviatkov, kedy sa vyberú do synagógy aj takí ako ja, čo tam tak často nezavítame.  Tento sviatok pripomína stvorenie sveta a je začiatkom obdobia desiatich dní pokánia. Toto obdobie končí sviatkom Jom Kipur.

V židovských rodinách sa na Nový rok tradične konzumujú sladké jedlá a to aj také, ktoré bežne až také sladké nie sú. Príkladom je okrúhla chala, symbolizujúca  kontinuitu a nekonečný život, do ktorej niektorí pridávajú namiesto cukru, alebo spolu s ním, med. Deti sa tradične tešia na jabĺčka namočené v mede a medovník. Proste med kam sa pozrieš. Med si doprajeme preto, lebo chceme, aby bol nasledujúci rok sladký a dobrý.

Ďalšou „klasikou“ na tento sviatok je granátové jablko. Na Nový rok si prajeme, aby v nastávajúcom roku bolo dobrých skutkov toľko, koľko je s jabĺčku semienok. Hovorí sa, že v granátovom jabĺčku je 613 semienok, teda presne toľko, koľko je v Tóre prikázaní. Minule som ich spočítala, ale bolo ich o niečo menej (tých semienok, nie tých prikázaní!).

Vráťme sa k okrúhlej chale. Na jej výrobu používam rovnaký recept ako na barches počas roka, ale cukor môžete nahradiť medom. Priznám sa, že to nerobím, radšej potom chalu namáčam do medu tesne pred jedením. Konkrétne do tejto chaly som pridala žitnú múku namiesto tretiny pšeničnej, preto je tmavšia. Recept na chalu nájdete v sekcii Šábes.

 

 

Sladká chala (P)

Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly, ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“. Doma som mala iba sušené droždie (od doby, kedy počas pandémie nebolo dostať čerstvé a pár šábesov sme pretrpeli bez barchesu, som vždy zásobená). Použiť môžete čerstvé i sušené, ale príprava je trochu rozdielna. Pri použití sušeného droždia postupujte podľa pokynu na obale. V prípade čerstvého zarobíme kvások.

 

Lekach

Lekach (P)

Ako to už na Roš hašana býva, aj pri konzumácií tohto koláčika vám poriadne stúpne hladina cukru v krvi. Ide o medovník, ktorého existuje asi milión verzií, jedna sladšia ako druhá. Pokúsila som sa vymyslieť recept, ktorý by bol trochu iný, menej sladký a viac kávový. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na pečenie môžete použiť obyčajný hlboký plech a ak chcete aj potrieť koláčik džemom, či poliať čokoládovou polevou. Alebo môžete použiť bábovkovú formu a po vyklopení len jemne pocukrovať. Aj tak zmizne maximálne do ďalšieho dňa.

 

Tekvicový cimes (P)

Tradičným pokrmom na Nový rok je cimes. Pripravuje sa zvyčajne z mrkvy, niekto pridáva batáty a niekto ako ja – tekvicu. Keďže ide o sladší pokrm, alebo prílohu, je dobré použiť sladkú zeleninu, prípadne pridať aj jabĺčka, či sušené ovocie. Podľa môjho receptu pripravíte menší plech cimesu.

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies