Pin It

Lekach (P)

Ako to už na Roš hašana býva, aj pri konzumácií tohto koláčika vám poriadne stúpne hladina cukru v krvi. Ide o medovník, ktorého existuje asi milión verzií, jedna sladšia ako druhá. Pokúsila som sa vymyslieť recept, ktorý by bol trochu iný, menej sladký a viac kávový. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na pečenie môžete použiť obyčajný hlboký plech a ak chcete aj potrieť koláčik džemom, či poliať čokoládovou polevou. Alebo môžete použiť bábovkovú formu a po vyklopení len jemne pocukrovať. Aj tak zmizne maximálne do ďalšieho dňa.

 

Suroviny:

220 g hladkej múky

½ lyžice kypriaceho prášku

½ lyžičky jedlej sódy

2 lyžičky škorice (prípadne perníkové korenie)

pár drvených klinčekov

½ lyžičky mletého nového korenia

štipka soli

125 ml oleja

100 - 120 g medu   

100 g hnedého cukru

1 vajce

80 – 100 ml silnej kávy

60 ml pomarančovej šťavy

vanilkový cukor, alebo vanilková esencia

 

Postup:

Pripravíme si silnú kávu a necháme vychladnúť. Zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne pridáme všetko ostatné. Plech, alebo forma, v ktorej budete piecť musí byť riadne vymazaná a vysypaná múkou. Pečieme na 175° 50 – 60 minút.