Pin It

Tradičným pokrmom na Nový rok je cimes. Pripravuje sa zvyčajne z mrkvy, niekto pridáva batáty a niekto ako ja – tekvicu. Keďže ide o sladší pokrm, alebo prílohu, je dobré použiť sladkú zeleninu, prípadne pridať aj jabĺčka, či sušené ovocie. Podľa môjho receptu pripravíte menší plech cimesu.

 

Suroviny:

½ menšieho hokkaida, alebo inej tekvice

3 mrkvy

60 g sušených sliviek

šťava z jedného pomaranča

2 lyžice medu

½ lyžičky škorice

troška vody

 

Postup:

Predhrejeme rúru na 180°.  Hokkaido umyjeme a nakrájame na kocky. Nie je nutné ho šúpať. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Plech vymažeme troškou olivového oleja a na dno poukladáme nakrájanú zeleninu. Pridáme ešte sušené slivky, prípadne marhule, alebo iné ovocie. Zmiešame pomarančovú šťavu, med a škoricu. Zmesou zalejeme zeleninu a riadne premiešame. Pečieme 70 – 80 minút kým zelenina zmäkne. Počas pečenia pravidelne premiešame.