Pin It

Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly, ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“. Doma som mala iba sušené droždie (od doby, kedy počas pandémie nebolo dostať čerstvé a pár šábesov sme pretrpeli bez barchesu, som vždy zásobená). Použiť môžete čerstvé i sušené, ale príprava je trochu rozdielna. Pri použití sušeného droždia postupujte podľa pokynu na obale. V prípade čerstvého zarobíme kvások.

 

Suroviny:

400 g polohrubej múky

200 g hladkej múky

42 g droždia / balíček sušeného droždia na 1 kg múky

70 g hrozienok (ak hrozienka nechcete, vynechajte ich)

300 ml vlažnej vody

100 g rastlinného oleja

140 g cukru

1 vanilkový cukor, alebo vanilková esencia, prípadne čerstvá vanilka

2 žĺtka

štipka soli

trošku kôry z citróna

 

Postup:

Ak chceme mať v chale hrozienka, namočíme ich do vody. V prípade, že používame čerstvé droždie, pripravíme si kvások z vody, droždia a trošky cukru. Kvások necháme vykysnúť a medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie. V prípade, že používame sušené droždie, nasypeme ho do preosiatej múky a pokračujeme ďalej v príprave.

Preosiatu múku, zliate hrozienka a ostatné ingrediencie si pripravíme do väčšej misy. V prípade, že sme použili čerstvé droždie, prilejeme aj vykysnutý kvások a zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť aspoň 40 minút. To v prípade sušeného droždia nie je nutné a po zamiesení cesta môžeme postupovať k pleteniu samotnej chaly. Pliesť okrúhlu sladkú chalu je možné viacerými spôsobmi. Najjednoduchší je zapliesť tri pramene do vrkoča a stočiť do okrúhleho tvaru. Výsledok je ako chala na obrázku.

Pred upečením necháme ešte chalu chvíľku na plechu a natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 170° po dobu 30 minút. Následne teplotu znížime na 160° a dopečieme ďalších 5 minút.