Pin It

 

Hovädzie so zeleninou si u nás doma na šábes pripravíme vtedy, keď vieme, že na prípravu budeme mať čas. Na hovädzie mäso veľmi rada používam pomalý hrniec (slow cooker). Mäso sa varí práve viac hodín, ale na nižšej teplote. Uvarené je krásne mäkké a lahodné. Pripravujem ho vždy večer a celú noc nechám „variť“, dokopy asi 8 - 9 hodín.

 

Suroviny:

700 – 800 g hovädzieho mäsa, napríklad zadného

2 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

Kus cukety

2 cibule

2 stonky vňaťového zeleru

1 konzerva lúpaných rajčín alebo rajčinový pretlak

50 – 100 ml alebo viac červeného vína

Hladká múka na obalenie

Soľ

Mleté čierne korenie

Bobkový list

Petržlenová vňat

Olivový olej

 

Postup:

Začneme prípravou mäsa. Nakrájame ho na kocky asi 4x4 cm. Môžeme vyrezať tuhšie a mastnejšie časti. Posolíme a okoreníme zo všetkých strán. Obalíme v hladkej múke. Na troške olivového oleja necháme mäso zatiahnuť zo všetkých strán, kým zmení farbu. Takto pripravené ho vložíme do pomalého hrnca.

Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Cesnak rozpučíme. Ak máme lúpané rajčiny vcelku vyberieme ich z konzervy a nakrájame na kúsky.

Mäso v pomalom hrnci zasypeme nakrájanou mrkvou, vňaťovým zelerom, cibuľou a cuketou. Zalejeme nakrájanými lúpanými rajčinami aj so šťavou. Pridáme červené víno, petržlenovú vňať a 2 - 3 bobkové listy. Pomalý hrniec nastavíme na high, teda vyššiu teplotu a varíme asi 8 hodín. Používame pokrievku a iba občas premiešame. Ak treba prilejeme trochu vody.

Servírujeme so zemiakmi, alebo ryžou, prípadne len tak bez prílohy.