Milujem zeleninu. Ale keď ide o baklažán, úplne sa prestávam ovládať. Bude to asi tým, že počas môjho dlhého pobytu v Taliansku bol baklažán veľmi častou zložkou mojich obedov. Naspäť doma sa zas stal tým, čo mi Sicíliu pripomína.
Jedným z mojich obľúbených šabesových receptov je tento šalát z baklažánu. Navzdory tomu, že ide o zeleninu prevažne z teplejších oblastí, tento recept pochádza od známej zo Švédska.
Suroviny:
1-2 baklažány
1 kvalitný biely jogurt
strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
petržlenová vňať
Postup:
Baklažán nakrájame pól centimetrové kolieska a opečieme ich na oleji. Necháme odkvapkať a vychladnúť na papieri. V miske zmiešame jogurt, rozpučený cesnak, soľ, korenie a nakrájanú petržlenovú vňať. Zmiešame dokopy s opečeným baklažánom a pred servírovaním necháme chvíľu odstáť.