Pin It

 

Jedna z vecí, ktoré pečiem bez nakúkania do môjho receptára je práve barches. Toto šábesové pečivo pečiem častejšie ako čokoľvek iné a to každý týždeň. Odskúšala som naozaj veľa rôznych receptov, z ktorých niektoré pochádzali z Talianska, iné z USA, ale najlepší je jednoznačne tento. Nepochybujte, že každá židovská rodina má ten svoj obľúbený, niekto slanší, niekto sladší. Som si ale istá, že v každej rodine, kde sa barches pečie sa naňho teší celá rodina od momentu, keď sa z kuchyne začne rozliehať jeho krásna vôňa.

Barches je možné piecť z múky zo piatich rôznych múk – pšeničnej, žitnej, špaldovej, jačmennej a ovsenej. Pri vykysnutí cesta sa v niektorých prípadoch oddeľuje malú časť a spáli sa v peci ako symbol obety. Pletieme ho zo štyroch, či šiestich prameňov. Ak si neviete rady, nevadí ak bude upletený aj len z troch. Na sviatok Roš Hašana sa pečie okrúhla chala ako symbol nekonečnosti života. Vyjadruje nádej, že ďalší rok prežijeme bez nepríjemných prerušení a v pokoji.

Nechať barches riadne vykysnúť je zásadné. Kysnuté cesto proste potrebuje svoj čas. Odporúčam ho piecť pokiaľ možno na poslednú chvíľu. Čerstvo upečený je neporovnateľne chutnejší.

 

Suroviny na kvások:

1 kocka droždia (42g)

400 ml teplej vody

Kávová lyžička cukru

 

Suroviny na cesto:

1 kg polohrubej múky (ak chcete tmavší barches, použite 1/3 špaldovej a 2/3 polohrubej múky)

1 zarovnaná polievková lyžica soli

4 a pol zarovnaných polievkových lyžíc práškového cukru

1 vajce do cesta

150 ml oleja

Vajce na potretie

 

Začneme prípravou kvásku. Z teplej vody, droždia a kávovej lyžičky cukru si pripravíme kvások a necháme vykysnúť (asi 20 minút).

Zatiaľ si pripravíme všetky ostatné suroviny. Múku preosejeme priamo do misy, kde bude cesto kysnúť (berte do úvahy veľkosť misy už v tomto kroku, cesto veľmi zväčší svoj objem). Pridáme soľ, cukor, vajce a olej. Nakoniec vlejeme aj kvások a vymiesime hladké cesto.

Ak sa príliš lepí na steny misy namočíme si ruky v teplej vode. Nepridávame ďalšiu múku. Vypracované cesto zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút.

Keď je cesto vykysnuté, oddelíme z neho malú časť a spálime. Prakticky môžeme tento kúsok zabaliť do alobalu a nechať piecť na spodnej časti trúby. Pri použití 1 kg múky sa oddelenie robí bez požehnania. Cesto rozdelíme na doske na dve časti. Každú rozdelíme na pramene, podľa toho z koľkých prameňov budeme barches pliesť. Upletieme barches a prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Barches necháme ešte chvíľu kysnúť na plechu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom (niekto potiera len bielkom, alebo len žĺtkom, prípadne olivovým olejom) a posypeme celým makom, sezamom, alebo necháme bez posypania.

Pečieme 20 minút na 190°. Potom teplotu zmiernime na 150° a pečieme ďalších 20 minút.

 

Poznámka: bežne používaná múka bez prímesí je kóšer. Pred použitím sa musí preosiať.

Bežne dostupné droždie Noli, Fala alebo Vivo sú taktiež kóšer. Pre tých, ktorých to zaujíma, odporúčam nahliadnuť do kóšer zoznamov, ktoré vydávajú židovské obce.