Šavuot

 

Sviatok darovania Tóry sa pomaly blíži a s ním spojené možnosti užiť si rôzne mliečne dobroty, pre tých, ktorí ich obľubujú. Na tento sviatok je zvykom uvariť niečo sladké a hlavne mliečne. Klasickými dobrotami sú blincesy, alebo aj obyčajné palacinky s tvarohovou náplňou, mliečny kugl, mliečna ryža a mnohé ďalšie. Z moderných dobrôt je veľmi obľúbený cheesecake. Receptov na cheesecake, hlavne tých na „originálny“ cheesecake je na internete množstvo. Preto som sa rozhodla nezaťažovať vás receptom číslo milión jeden. Radšej som vyskúšala niečo nové a mnohými nepoznané, ako napríklad pan de los siete cielos, sefardská chala pripravovaná práve na Šavuot, či tvarohová crostata, ktorá odráža moje dlhoročné pôsobenie v Taliansku.

Prečo sa vlastne na Šavuot jedia mliečne jedlá? Vysvetlení je (ako to už u Židov býva) hneď niekoľko. Jedno z nich nájdeme v Piesni piesní. Podľa verša 4:11 máme jesť mlieko a med v deň darovania Tóry lebo ako mlieko a med sú slová Tóry dobré a príjemné pre naše duše. Iné vysvetlenie je, že v dobe keď sa Izraeliti vrátili z hory Sinai, nepustili sa do časovo náročnej prípravy mäsového pokrmu (veľmi náročná je hlavne kóšer porážka zvieraťa). Preto pripravili oveľa jednoduchšie, mliečne pokrmy.

Delkelach (M)

 

Delkelach sú taštičky z tvarohového cesta, plnené tvarohovou plnkou. Niečo ako double tvaroh. Ide predsa o recept na sviatok Šavuot, tak sa mi to zdá takto správne. Môžete ich plniť aj inou plnkou, kľudne dobrým džemom, alebo čokoládou. Po upečení ich niektorí obaľujú v práškovom cukre.

Pan de Siete Cielos (M)

 

Pri obsiahlom vyhľadávaní zaujímavých šavuotových receptov sa mi podarilo získať a prerobiť recept na „chlieb siedmych nebies“. Ide o sladšiu chalu, ktorá má veľmi zaujímavú históriu. Sefardskí židia, ktorí odišli zo Španielska a Portugalska do Grécka, konkrétne do mesta Solún (Thessaloniki), zvykli piecť tento chlieb na sviatok Šavuot. Počas Druhej svetovej vojny táto komunita bola nacistami takmer úplne zlikvidovaná a len hŕstka pozostalých si pamätala na to, ako kedysi ich babičky, či prababičky tento chlieb piekli.

Rímska cassola (M)

Z talianskych židovských receptov sa zachovalo niekoľko naozaj zaujímavých a výborných. Ide napríklad o tento pôvodom ricottový koláčik, ktorý som upravila na miestne pomery a pokúsila sa ho upiecť z tvarohu. Odporúčam použiť na pečenie menšiu tortovú formu s priemerom maximálne 21cm. Cassola vám v chladničke vydrží niekoľko dní.

Blincesy (M)

 

Tento recept asi pre mnohých nebude veľkou novinkou. Tieto skvelé šavuotové palacinky sú najlepšie naplnené tvarohovou plnkou, kľudne aj s hrozienkami aj keď ja ich veľmi nepoužívam. Blincesy sú v skutočnosti trošku hutnejšie ako obyčajné palacinky. Obsahujú mliečne výrobky, tak ako sa na Šavuot patrí. Okrem toho sa servírujú zamotané do formy zvitkov Tóry. Symbolizujú práve to, čo na Šavuot oslavujeme a teda darovanie Tóry. Servírujeme ich s troškou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a obľúbeným džemom.

Tvarohová crostata (M)

 

Crostata je veľmi obľúbený taliansky koláčik, na ktorom je najlepšia jeho flexibilita. Dá sa naplniť džemom, tvarohom (ricottou), čokoládou, alebo aj akýmkoľvek ovocím, či krémom. Na Šavuot som si vymyslela túto tvarohovú crostatu. Crostata má zvyčajne na povrchu „mriežku“ z cesta. Ak je cesta viac ako treba, je možné z neho spraviť aj akúsi pokrievku celého koláčika a spraviť tak tvarohovú tortu. Ja mám radšej mriežku, lebo vtedy vidno čím je crostata plnená. Na Šavuot odporúčam práve tvarohovú, alebo ricottovú náplň.

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies