Pin It

 

Pri obsiahlom vyhľadávaní zaujímavých šavuotových receptov sa mi podarilo získať a prerobiť recept na „chlieb siedmych nebies“. Ide o sladšiu chalu, ktorá má veľmi zaujímavú históriu. Sefardskí židia, ktorí odišli zo Španielska a Portugalska do Grécka, konkrétne do mesta Solún (Thessaloniki), zvykli piecť tento chlieb na sviatok Šavuot. Počas Druhej svetovej vojny táto komunita bola nacistami takmer úplne zlikvidovaná a len hŕstka pozostalých si pamätala na to, ako kedysi ich babičky, či prababičky tento chlieb piekli.

Vznik tohto sladkého chlebíka sa datuje niekedy v ôsmom storočí, období zvanom „la conviviencia“, teda spolužitie. V tomto období žili židia, moslimi a kresťania vedľa seba v plnom rozkvete. Sefardskí židia sa podľa všetkého inšpirovali kresťanským zvykom piecť ornamentálne chleby na Veľkú Noc. Počas veľkého pôstu sa kresťania vzdávali mnohých pôžitkov, medzi nimi aj konzumácie živočíšnych výrobkov ako mäso, vajíčka, či maslo. Oslava Veľkej Noci bola pravým opakom pôstu. Rodiny si dopriali všetko to, čoho sa predtým vzdali. Často piekli aj chlieb, ktorý obsahoval symboly Svätej Trojice, zmŕtvychvstanie a podobne. Tamojší židia sa prispôsobili tomuto kresťanskému zvyku a vytvorili svoju podobu takéhoto ornamentálneho chlebíka práve na Šavuot, sviatok, keď jeme veľa mliečnych výrobkov.

Pan de Siete Cielos obsahuje symboly, ktoré reprezentujú sviatok Šavuot. Je zložený z guľatého stredu, ktorí symbolizuje horu Sinai. Okolo je sedem „nebies“. Prečo zrovna sedem? Vysvetlenia sú viaceré. Jedno z nich je, že v španielčine sa hovorí podobne ako v slovenčine „byť v siedmom nebi“. Siedme nebo môže teda reprezentovať fakt, že Šavuot je radostným sviatkom, kedy Izraeliti dostali Tóru. Ďalším symbolom je práve preto aj Tóra, ležiaca na siedmych nebesách.

Okrem Tóry bolo zvykom vytvoriť z cesta aj Jakubov rebrík, symbolizujúci spojenie medzi nebom a zemou. Ďalším populárnym symbolom bola Miriamina studňa, ktorá v Biblii slúžila ako zdroj vody počas 40 ročného putovania Izraelitov v púšti. Posledným symbolom je had. Počas putovania v púšti Izraeliti jedli mannu podľa známeho biblického príbehu. Po čase sa manny „prejedli“ a začali sa Bohu sťažovať. Rozhneval sa a poslal na nich jedovaté hady.

Počas sviatku Šavuot je zvykom študovať Tóru celú noc. Pan de Siete Cielos býval vhodným občerstvením počas študijnej noci.

Dnes už zdá sa neexistuje veľa rodín, ktoré by malo vo zvyku piecť Pan de Siete Cielos na Šavuot. Preto som si na túto dobrotu posvietila a upravila recepty, ktoré sa mi podarilo nájsť. Tento chlebík je nielen vzhľadovo veľmi zaujímavý, ale aj výborný.

 

Suroviny:

900 g polohrubej múky

200 g cukru

1 kocka droždia (42g)

5 vajec

80 g vlažnej vody

5 lyžíc rozpusteného masla

1 lyžica anízového likéru

125 g mlieka

 

Postup:

Z vlažnej vody, droždia a lyžičky cukru si pripravíme kvások ako keď pripravujeme barches. Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny, múku preosejeme. Vajíčka a maslo by mali byť podobnej teploty, znamená to, že maslo si rozpustíme dopredu a necháme trochu vychladnúť. Vajíčka vyberieme z chladničky a necháme aby získali izbovú teplotu. Všetky suroviny si pripravíme do väčšej misy a nakoniec pridáme kvások. Riadne premiesime a necháme vykysnúť. Aj v tomto prípade platí, že kysnuté cesto potrebuje svoj čas.

Po aspoň 40 minútach (lepšie hodinu, alebo viac) kysnutia začneme z cesta postupne formovať už spomínané tvary:

  1. Začneme guľou, ktorá reprezentuje horu Sinai. Postupne šúľame 7 „nebies“ a umiestnime ich okolo hory Sinai.
  2. Vytvoríme z cesta hada, zvitky Tóry a rebrík a umiestnime ich na nebesá.
  3. Miriaminu studňu vytvoríme z ušúľaného cesta, s tým, že vytvoríme efekt hĺbky.

Pan de Siete Cielos potrieme vajíčkom, alebo žĺtkom. Pečieme najprv na silnejšej teplote, na asi 200° po dobu 10 minút. Potom teplotu znížime na 180° a pečieme ešte 20 - 25 minút.