Pin It

Z talianskych židovských receptov sa zachovalo niekoľko naozaj zaujímavých a výborných. Ide napríklad o tento pôvodom ricottový koláčik, ktorý som upravila na miestne pomery a pokúsila sa ho upiecť z tvarohu. Odporúčam použiť na pečenie menšiu tortovú formu s priemerom maximálne 21cm. Cassola vám v chladničke vydrží niekoľko dní.

 

Suroviny:

500 g jemného tvarohu

3 vajíčka

80 g cukru

80 g hrozienok

Citrónová kôra z polovice citrónu

Pomarančová kôra z polovice pomaranča, alebo viac

Trocha citrónovej a pomarančovej šťavy

Soľ

Mletá škorica

Na ozdobu plátky pomaranča, cukor a pár hrozienok

 

Postup:

Hrozienka namočíme vo vlažnej vode, alebo v obľúbenom likéry, aspoň na 30 minút. Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme citrónovú a pomarančovú kôru a šťavu, štipku soli a štipku (kľudne dve) mletej škorice. Vajíčka pridávame jedno po druhom a dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme hrozienka a už len zľahka premiešame. Tortovú formu s priemerom 18-21 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou, prípadne tak ako ste zvyknutí. Tvarohovú zmes vylejeme do formy a pečieme na 180-190° asi 30 minút. Či je cassola upečená zistíte tak, že ňou pohnete. Stred koláčika je prepečený vtedy, keď sa pri pohybe nezatrasie. Upečenú a vychladnutú cassolu dajte do chladničky ešte stuhnúť. Pred servírovaním odporúčam ozdobiť karamelizovanými plátkami pomaranča. Na panvicu nasypeme lyžičku kryštálového cukru a položíme plátky pomaranča. Pomaly cukor rozpustíme. Pomarančové plátky sa karamelom obalia a získajú skvelú chuť.