Pin It

 

Delkelach sú taštičky z tvarohového cesta, plnené tvarohovou plnkou. Niečo ako double tvaroh. Ide predsa o recept na sviatok Šavuot, tak sa mi to zdá takto správne. Môžete ich plniť aj inou plnkou, kľudne dobrým džemom, alebo čokoládou. Po upečení ich niektorí obaľujú v práškovom cukre.

 

Suroviny na cesto:

250 g polohrubej múky

250 g masla

250 g jemného tvarohu

 

Suroviny na plnku:

250 g jemného tvarohu

1 vanilkový cukor

2 – 3 lyžice kryštálového cukru

Hrsť hrozienok

 

Hrozienka namočíme do vody. Múku, maslo a tvaroh rýchlo spracujeme do cesta. Zabalíme ho do fólie a dáme na pár minút do mrazničky. Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh vymiešame s cukrom a pridáme hrozienka. Potom už len zľahka premiešame.

Cesto natenko vyvaľkáme (2 mm) a vykrajujeme kruhy s priemerom asi 10cm. Pomocou dvoch lyžičiek položíme do stredu každého kruhu trochu plnky. Kruh preložíme na polovicu a okraje poriadne zatlačíme. Pečieme na papieri na pečenie, v statickej rúre vyhriatej na 180° asi 30 minút. Ku koncu odporúčam pustiť rúru na pečenie zhora na vyššej teplote, aby taštičky získali zlatú farbu. Pri tom ich ale treba stále sledovať a neprekročiť pár minút.