Pin It

Tento koláčik sa stal v mnohých rodinách klasikou na Šavuot. Obmien a možností je veľa, napríklad jahodový, čokoládový, kávový a tak ďalej, ale začnime týmto úplne klasickým, nedochuteným, nefalšovaným cheesecakom.

 

Suroviny na krustu:

170g maslových sušienok + trošku na vysypanie formy

85g masla

 

Suroviny na náplň:

500 g krémového syra

180 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

3 vajíčka

165 g kyslej smotany

Trošku citrónovej kôry

1 lyžica citrónovej šťavy

 

Suroviny na potretie:

200-250g kyslej smotany

Trochu práškového cukru

1-2 lyžičky citrónovej šťavy

 

Predhrejeme rúru na 200°. Sušienky rozmelieme v chopperi, alebo ich uložíme do sáčiku a rozdrvíme ručne valčekom. Trošku z nich odložíme a použijeme na vysypanie formy. Rozpustíme maslo a pridáme ho k rozmletým sušienkam. Kúskom masla vymažeme otváraciu tortovú formu s priemerom asi 21-23 cm a vysypeme ju troškou rozmletých sušienok. Rozmleté sušienky zmiešané s maslom natlačíme na dno formy.

Elektrickým šľahačom vymiešame všetky suroviny na náplň a zmes vylejeme do formy. Pečieme 10 minút na 200°, potom znížime teplotu na 110° - 120° na asi 30 minút. Vyskúšame potriasť formou, ak sa nám zdá náplň stále trochu tekutá pečieme ďalších 5-10 minút.

Koláč necháme vychladnúť asi 2-3 hodiny. Potom zmiešame suroviny na potretie a vylejeme ich na povrch torty. Pomocou špachtle, alebo lyžice natrieme smotanovú zmes na celú tortu. Odložíme do chladničky ideálne do ďalšieho dňa. Pred podávaním odstránime okraj formy (o odstránenie dna som sa nikdy nepokúsila) a cheesecake ozdobíme jahodami, prípadne iným ovocím.