Pin It

 

Tento recept asi pre mnohých nebude veľkou novinkou. Tieto skvelé šavuotové palacinky sú najlepšie naplnené tvarohovou plnkou, kľudne aj s hrozienkami aj keď ja ich veľmi nepoužívam. Blincesy sú v skutočnosti trošku hutnejšie ako obyčajné palacinky. Obsahujú mliečne výrobky, tak ako sa na Šavuot patrí. Okrem toho sa servírujú zamotané do formy zvitkov Tóry. Symbolizujú práve to, čo na Šavuot oslavujeme a teda darovanie Tóry. Servírujeme ich s troškou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a obľúbeným džemom.

 

Suroviny na cesto:

3 vajcia

250 ml mlieka

140 g hladkej múky

40 g cukru

Štipka soli

Vanilková esencia, alebo balíček vanilkového cukru

 

Suroviny na plnku:

250 g mäkkého tvarohu

1 žĺtko

40 g cukru

2 lyžice kyslej smotany

Hrozienka, môžu byť aj namočené v rume

 

Vajíčka vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne pridávame preosiatu múku a nakoniec riedime mliekom. Riadne vymiešame aby v ceste neboli hrudky. Cesto necháme odpočinúť asi 15-20 minút (múka musí napučať). Na oleji upečieme blincesy rovnako ako by sme upiekli palacinky. Plnku si pripravíme tak, že žĺtok vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh a smotanu, prípadne hrozienka. Blincesy natrieme plnkou a zavinieme do tvaru zvitkov Tóry.