Sukkot

 

Sukkot je nazývaný Sviatkom stánkov. Oslavuje sa dva týždne po Roš hašana. Zvyčajne sa teda oslavuje okolo konca septembra alebo v októbri. Sukkot, teda stánky, pripomínajú štyridsaťročné putovanie Izraelitov cez púšť do Zasľúbenej zeme. Každá židovská rodina by mala na tento sviatok postaviť „stan“, sukka, teda prístrešok, ktorý by napodobnil ten z púšte. Nasledujúcich sedem dní sviatku by v ňom potom mala spať a jesť. Pátram už nejaký čas po typických sukkotových receptoch, ale nedarí sa mi ich nájsť. Na tento sviatok totiž nie je dôležité čo jeme, ale kde to jeme (práve v sukke).    

Hruškový koláč s mascarpone (M)

 

 Sukkot je tento rok aj obdobím jabĺk a hrušiek, teda presnejšie ich prebytku. Od kamarátky som dostala kopu hrušiek, tak ma napadol tento jednoduchý a výborný koláčik, ktorý som kedysi piekla. 

Doboška (M)

Jedným z typických receptov pre Sukkot je stará známa dobošová torta. Priznám sa, netušila som to. Hovoril mi o tom kamarát a tak som pátrala po tradičnom a najlepšom recepte. Niektoré zahraničné weby ju volajú wafer cake (tak by som to asi neprekladala, ale ok). Pečie sa vraj na koniec sviatku Sukkot a mal by mať sedem vrstiev toľko koľko má Sukkot dní. Príprava je náročnejšia, nič pre začiatočníkov a určite je nutné nechať tortu trošku odležať kým ju ochutnáte.

 

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies