Sukkot

 

Sukkot je nazývaný Sviatkom stánkov. Oslavuje sa dva týždne po Roš hašana. Zvyčajne sa teda oslavuje okolo konca septembra alebo v októbri. Sukkot, teda stánky, pripomínajú štyridsaťročné putovanie Izraelitov cez púšť do Zasľúbenej zeme. Každá židovská rodina by mala na tento sviatok postaviť „stan“, sukka, teda prístrešok, ktorý by napodobnil ten z púšte. Nasledujúcich sedem dní sviatku by v ňom potom mala spať a jesť. Pátram už nejaký čas po typických sukkotových receptoch, ale nedarí sa mi ich nájsť. Na tento sviatok totiž nie je dôležité čo jeme, ale kde to jeme (práve v sukke).    

Makové bajgle z bratislavského cesta (M)

Závin je vždy dobrá voľba. Makový, či orechový, u nás sa vždy zje do jedného dňa. Obľúbila som si bratislavské cesto, aj keď jeho pôvodné znenie som musela upraviť pre naše potreby (niektoré recepty uvádzajú masť namiesto masla).

Doboška (M)

Jedným z typických receptov pre Sukkot je stará známa dobošová torta. Priznám sa, netušila som to. Hovoril mi o tom kamarát a tak som pátrala po tradičnom a najlepšom recepte. Niektoré zahraničné weby ju volajú wafer cake (tak by som to asi neprekladala, ale ok). Pečie sa vraj na koniec sviatku Sukkot a mal by mať sedem vrstiev toľko koľko má Sukkot dní. Príprava je náročnejšia, nič pre začiatočníkov a určite je nutné nechať tortu trošku odležať kým ju ochutnáte.

 

Hruškový koláč s mascarpone (M)

 

 Sukkot je tento rok aj obdobím jabĺk a hrušiek, teda presnejšie ich prebytku. Od kamarátky som dostala kopu hrušiek, tak ma napadol tento jednoduchý a výborný koláčik, ktorý som kedysi piekla. 

Na zlepšenie našich služieb používa táto stránka súbory cookies