Pin It

 

 Sukkot je tento rok aj obdobím jabĺk a hrušiek, teda presnejšie ich prebytku. Od kamarátky som dostala kopu hrušiek, tak ma napadol tento jednoduchý a výborný koláčik, ktorý som kedysi piekla. 

Suroviny na cesto:

130 g masla

2 žĺtka

250 g hladkej múky

štipka soli

1 lyžica mlieka

50 g cukru

 

Suroviny na náplň:

4 hrušky

150 g cukru (kľudne menej)

250 g mascarpone

2 vajíčka

2 lyžice hladkej múky

Hrsť mandľových lupienkov

 

Postup:

Začneme cestom. Suroviny spracujeme a cesto odložíme do chladničky aspoň na hodinu, kľudne celú noc ak si ho pripravíme dopredu.

Predhrejeme si rúru na 180°. Potom vychladené cesto vyvaľkáme a presunieme do formy na pie. Ak sa cesto trhá, môžeme ho presúvať po častiach, alebo do formy natlačiť. Okraje orežeme a zbytky cesta si odložíme. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 180° asi 10 minút. Nepoužívam papier a fazuľu na predpečenie, aby cesto držalo lepšie formu, ale samozrejme, dá sa to aj tak.

Medzitým si pripravíme náplň. Hrušky očistíme, ošúpeme, nakrájame na polovice a vyberieme jaderník. Šľahačom spracujeme mascarpone, cukor, vajíčka a hladkú múku. Na predpečené cesto nalejeme krém a naňho poukladáme hrušky. Zo zbytkov cesta môžeme vytvoriť ozdoby, ja som spravila štvorlístok z vykrojených srdiečok. Koláč posypeme lupienkami z mandlí.

Pečieme na 180° asi 40 minút.