Pin It

Závin je vždy dobrá voľba. Makový, či orechový, u nás sa vždy zje do jedného dňa. Obľúbila som si bratislavské cesto, aj keď jeho pôvodné znenie som musela upraviť pre naše potreby (niektoré recepty uvádzajú masť namiesto masla).

 

Suroviny na kvások:

85 ml vlažného mlieka

15 g droždia

25 g cukru

 

Suroviny na cesto:

150 g hladkej múky

100 g hrubej múky

125 g masla

1 žĺtok

štipka soli

 

Suroviny na plnku:

125 g mletého maku

30 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

2 – 3 lyžice slivkového lekváru

75 ml mlieka

Hrozienka (nemusia byť)

 

Postup:

Suroviny na kvások zmiešame v hrnčeku a kvások necháme kysnúť asi 10 minút. Zatiaľ do väčšej nádoby preosejeme múky, pridáme maslo, žĺtok a štipku soli. Nakoniec prilejeme aj kvások. Zamiesime cesto a necháme kysnúť asi 45 – 60 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko zohrejeme a sparíme v ňom mak a pridáme ostatné suroviny. Ak je plnka príliš riedka pridáme mak. Kto má rád v plnke viac lekváru môže kľudne pridať.

Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, alebo ako sa podarí. Ja vaľkám cesto na závin vždy na silikónovej podložke, pomocou ktorej potom cesto aj zmotám. Potrieme plnkou a zmotáme . Na krajoch cesto zlepíme aby plnka nevytiekla. Závin prenesieme na plech vystlaný papierom. Potrieme žĺtkom a pečieme najprv asi 10 minút. Potom znížime teplotu na 180 a pečieme ďalších 15-20 minút.