Suroviny

700 – 800 g hovädzieho mäsa
2 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
Kus cukety
2 cibule
2 stonky vňaťového zeleru
1 konzerva lúpaných rajčín alebo rajčinový pretlak
50 – 100 ml alebo viac červeného vína
Hladká múka na obalenie
Soľ
Mleté čierne korenie
Bobkový list
Petržlenová vňat
Olivový olej
Hovädzie so zeleninou si u nás doma na šábes pripravíme vtedy, keď vieme, že na prípravu budeme mať čas. Na hovädzie mäso veľmi rada používam pomalý hrniec (slow cooker). Mäso sa varí práve viac hodín, ale na nižšej teplote. Uvarené je krásne mäkké a lahodné. Pripravujem ho vždy večer a celú noc nechám „variť“, dokopy asi 8 - 9 hodín.

Postup

1.Začneme prípravou mäsa. Nakrájame ho na kocky asi 4x4 cm. Môžeme vyrezať tuhšie a mastnejšie časti.
2.Posolíme a okoreníme zo všetkých strán. Obalíme v hladkej múke.
3.Na troške olivového oleja necháme mäso zatiahnuť zo všetkých strán, kým zmení farbu.
4.Takto pripravené ho vložíme do pomalého hrnca.
5.Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Cesnak rozpučíme. Ak máme lúpané rajčiny vcelku vyberieme ich z konzervy a nakrájame na kúsky.
6.Mäso v pomalom hrnci zasypeme nakrájanou mrkvou, vňaťovým zelerom, cibuľou a cuketou. Zalejeme nakrájanými lúpanými rajčinami aj so šťavou. Pridáme červené víno, petržlenovú vňať a 2 - 3 bobkové listy.
7.Pomalý hrniec nastavíme na high, teda vyššiu teplotu a varíme asi 8 hodín.
8.Používame pokrievku a iba občas premiešame. Ak treba prilejeme trochu vody.
9.Servírujeme so zemiakmi, alebo ryžou, prípadne len tak bez prílohy.