Suroviny

zhruba 1 hrnček mandlí
3 väčšie jablká
mletá škorica
červené víno
Charoset alebo charojses je pokrm pripravovaný židosvkými rodinami na sviatok Pesach. Ide o zmes orechov, alebo mandlí a jabĺk so škoricou a vínom. Lepkavá hmota symbolizuje maltu, ktorú Židia používali na stavbu budov egyptských faraónov. Charoset je najlepší s macesom a kľudne aj mimo Pesach.

Postup

1.Mandle, ktoré použijeme na prípravu môžeme, ale nemusíme olúpať. Ak sa rozhodnete, že ich olúpať chcete, najjednoduchší spôsob je povariť ich asi minútu vo vode, zliať a ihneď prepláchnuť studenou vodou. Mandle potom stačí vysypať na čistú utierku a jemne premeniť.
2.Šupky ľahko zlezú, prípadne ich rukami stiahnite. Mandle nahrubo nasekáme ručne alebo v elektrickom krájači (len niekoľko sekúnd).
3.Jablká očistíme, nastrúhame na hrubo a zmiešame ich s mandľami. Pridáme mletú škoricu a postupne pridávame víno. Všetko zmiešame a necháme odstáť.
4.Všetky suroviny použité v recepte môžeme pridávať podľa chuti.