Charoset alebo charojses je pokrm pripravovaný židosvkými rodinami na sviatok Pesach. Ide o zmes orechov, alebo mandlí a jabĺk so škoricou a vínom. Lepkavá hmota symbolizuje maltu, ktorú Židia používali na stavbu budov egyptských faraónov. Charoset je najlepší s macesom a kľudne aj mimo Pesach.
Macesová granola (P)
Táto sladká dobrota vám vylepší každé raňajky počas Pesachu. Je výborná s čerstvým, alebo rozmrazeným ovocím v jogurte, ale aj na chrumkanie len tak počas dňa. Príprava granoly je veľmi jednoduchá a môžete si ju prispôsobiť svojich chutiam použitím orieškov a sušeného ovocia, ktoré máte najradšej.
Pesachové žemličky (P)
Sú ľudia, ktorí sa ani na Pesach nevedia a nechcú vzdať pečiva. V takýchto prípadoch existuje kopa receptov na rôzne chlebíky a žemličky z macesovej múky. Tento je môj obľúbený. V našej rodine sa tieto žemličky pečú každy rok. Bez nich by ani nebol Pesach.
Na prípravu žemličiek používam odmerné lyžice – hrnček je v tomto recepte klasický „cup“.
Brisket (pesachové pečené hovädzie)
Mäsožravci sa na Pesach majú čomu tešiť! Tým, že počas Pesachu nejeme nič z obyčajnej múky a ani kopec ďalších vecí, môžeme si aspoň dopriať mäso. Teda tí, ktorí ho jedia. Brisket je v zahraničí považovaný za tradičné pesachové jedlo. U nás tak známy nie je, čo je vlastne škoda. Verím, že sa necháte týmto receptom inšpirovať a skúsite ho. Variant je veľa, môžete skúsiť mäso podliať vínom, alebo vývarom, ak by sa vám tento recept zdal príliš jednoduchý.
Rybie krokety
Na Pesach je jednou z mojich obľúbených potravín ryba. Chutí celej rodine a ľahko sa upraví tak, aby sa mohla jesť práve na tento sviatok. Krokety sú len jednou z mnohých možností. Môžete skúsiť krokety upiecť ak ich nechcete vyprážať. My často nevyprážame, ale v tomto prípade robím výnimku.
Kura s macesovou plnkou
Macesy kam sa len pozrieš. Tak sa dá definovať sviatok Pesach. A tým myslím úplne všade. V sladkom, slanom, varenom, pečenom, mäsovom i nemäsovom. Aj v kuriatku. Klasická plnka ktorí mnohí poznajú a v bežné dni pripravujú z bieleho pečiva sa dá pripraviť práve aj z macesu.
Maces v čokoláde (P/M)
Ak patríte k tým, ktorí sa za macesom nejdú zrovna pozabíjať, skúste tento recept. Je jednoduchý, až primitívny, zvládne ho úplne každý. Ešte k tomu, každý si môže vybrať akú čokoládu použije na namáčanie a čo považuje za vhodnú posýpku v období Pesachu. Ja som si vybrala mandle, orechy, hrubšiu soľ a karamel. Čokoládu som si vybrala vysokopercentnú horkú, ale dá sa použiť akákoľvek. Odporúčam zapojiť do prípravy deti. Namáčanie a posýpanie sa ale asi v tom prípade nebude týkať len macesov – aspoň u nás by to tak bolo.
Goldene jojch a gomboce (slepačí vývar a macesové knedličky)
Slepačí vývar je absolútna pesachová klasika. S čím by sme jedli macesové knedlíčky, keby nebol vývar?? Odporúčam zohnať kvalitnú sliepku, lebo od toho sa bude odvíjať aj kvalita vývaru.