Suroviny

2 štvorce macesu
30 g mandlí
30 g pekanových orechov
30 g lieskových orieškov, alebo iných orechov, prípadne navýšime mnozstvo pekanov a mandlí (dokopy 90g orieškovín)
2 PL kokosového, alebo olivového oleja
3 PL medu
2 PL cukru, alebo hnedého cukru
3 ČL mletej škorice
Štipka mletého muškátového oriešku
Štipka soli
Sušené ovocie – kokos, hrozienka, brusnice, figy, datle – môžeme vynechať
Táto sladká dobrota vám vylepší každé raňajky počas Pesachu. Je výborná s čerstvým, alebo rozmrazeným ovocím v jogurte, ale aj na chrumkanie len tak počas dňa. Príprava granoly je veľmi jednoduchá a môžete si ju prispôsobiť svojich chutiam použitím orieškov a sušeného ovocia, ktoré máte najradšej.

Postup

1.Predhrejeme rúru na 160°.
2.Prípravu granoly začneme namletím všetkých orieškov v chopperi na hrubo. Do väčšej misy nalámeme macesy na kusy veľkosti asi 3-4 cm. Pridáme rozdrvené oriešky a zamiešame.
3.Na panvici rozpustíme kokosový olej, alebo zohrejeme olivový olej. Pridáme med a cukor. Necháme rozpustiť a pridáme škoricu, mletý muskátový oriešok a soľ. Vytvorí sa riedky karamel, ktorý nalejeme na pripravené macesy a riadne premiešame aby sa macesy aj oriešky uplne obalili. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 minút. Medzitým nakrájame sušené ovocie ak ho chceme v granole mať.
4.Keď je granola upečená plech vyberieme a granolu premiešame vidličkou. Necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí rukami rodelíme na kusy. Nakoniec môžeme pridať sušené ovocie. Nám chutí aj bez neho.
5.Granolu skladujeme v uzatvárateľnej krabici.