Suroviny

1 sliepka asi 2 - 2,5 kg
2 cibule
3 mrkvy
1 petržlen
Kus bulvového zeleru
Kus kalerábu
Čierne korenie celý
Nové korenie
Soľ
Petržlenová vňať, ligurček, alebo iné obľúbené bylinky
Voda (asi 4,5 l)
Suroviny na knedličky:
150 g macesovej múky
3 vajíčka
4 lyžice oleja
½ lyžičky sódy
Trochu vývaru
Pažítka, petržlenová vňať
Mletý muškátový kvet
Mletý zázvor
Soľ, korenie
Slepačí vývar je absolútna pesachová klasika. S čím by sme jedli macesové knedlíčky, keby nebol vývar?? Odporúčam zohnať kvalitnú sliepku, lebo od toho sa bude odvíjať aj kvalita vývaru.

Postup

1.Vodu osolíme a pridáme celé a nové korenie. Vložíme sliepku a varíme aspoň hodinu. Odstránime prípadnú penu. Medzitým nakrájame koreňovú zeleninu a cibuľu nadrobno.
2.Môžeme zeleninu namiesto krájania nastrúhať škrabkou. Používam obyčajnú škrabku, prípadne tú na krájanie na pásiky „julienne“ od Tescomy.
3.Zeleninu opražíme na oleji dozlatista a pridáme k sliepke. Ďalej varíme asi 30 minút aj viac.
4.Ku koncu pridáme ešte petržlenovú vňať, ligurček, alebo iné obľúbené bylinky, dosolíme. Keď je vývar dovarení, sliepku vyberieme a oberieme mäso.
5.Pečieme 20 minút na 180 °. Potom znížime teplotu na 150 ° a pečieme ešte 10 minút. Či je cesto upečené, vyskúšame dreveným špáradlom.
6.Podávame s macesovými guličkami.
7.Postup (knedličky):
8.Žĺtka oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme sneh. V mise zmiešame žĺtka, macesovú múku, olej, sódu, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. V prípade potreby pridáme po lyžiciach vývar, aby nebola výsledná hmota úplne suchá.
9.Ochutíme lyžičkou mletého muškátového kvetu a zázvoru. Osolíme a okoreníme. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
10.Macesovú hmotu necháme chvíľu v chladničke odpočinúť. Potom tvarujeme mokrými rukami knedličky a v osolenej vode varíme asi 20-25 minút.