Suroviny

1 hrnček vody (250 ml)
½ hrnčeka olivového oleja
2 hrnčeky macesovej múky
4 vajíčka
1 čajová lyžička cukru
1 čajová lyžička soli (môžeme pridať ešte ½ lyžičky)
Sú ľudia, ktorí sa ani na Pesach nevedia a nechcú vzdať pečiva. V takýchto prípadoch existuje kopa receptov na rôzne chlebíky a žemličky z macesovej múky. Tento je môj obľúbený. V našej rodine sa tieto žemličky pečú každy rok. Bez nich by ani nebol Pesach. Na prípravu žemličiek používam odmerné lyžice – hrnček je v tomto recepte klasický „cup“.

Postup

1.Vodu s olejom privedieme do varu. Odstavíme a pridáme macesovú múku. Necháme vychladnúť a pridáme vajíčka, soľ a cukor
2.Hmotu necháme vychladnúť. Potom si namočíme ruky a tvoríme v rukách žemličky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie
3.Pečieme asi 60 minút na 180°