Suroviny

Suroviny na cesto:
3 vajcia
250 ml mlieka
140 g hladkej múky
40 g cukru
Štipka soli
Vanilková esencia, alebo balíček vanilkového cukru
Suroviny na plnku:
250 g mäkkého tvarohu
1 žĺtko
40 g cukru
2 lyžice kyslej smotany
Hrozienka, môžu byť aj namočené v rume
Tento recept asi pre mnohých nebude veľkou novinkou. Tieto skvelé šavuotové palacinky sú najlepšie naplnené tvarohovou plnkou, kľudne aj s hrozienkami aj keď ja ich veľmi nepoužívam. Blincesy sú v skutočnosti trošku hutnejšie ako obyčajné palacinky. Obsahujú mliečne výrobky, tak ako sa na Šavuot patrí. Okrem toho sa servírujú zamotané do formy zvitkov Tóry. Symbolizujú práve to, čo na Šavuot oslavujeme a teda darovanie Tóry. Servírujeme ich s troškou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a obľúbeným džemom.

Postup

1.Vajíčka vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne pridávame preosiatu múku a nakoniec riedime mliekom. Riadne vymiešame aby v ceste neboli hrudky.
2.Cesto necháme odpočinúť asi 15-20 minút (múka musí napučať). Na oleji upečieme blincesy rovnako ako by sme upiekli palacinky.
3.Plnku si pripravíme tak, že žĺtok vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh a smotanu, prípadne hrozienka. Blincesy natrieme plnkou a zavinieme do tvaru zvitkov Tóry.