Suroviny

500 g ružičkového kelu
50 g masla
50 g hladkej múky
500 ml mlieka
Štipka soli
Štipka mletého muškátového oriešku
Strúhaný syr – parmezán, alebo podobný
Ak to máte ako my, že mäso nemusí byť až tak často, skúste jednoducho zapiecť ružičkový kel. Bešamel pripravíte za pár minút. Samotný kel nevyžaduje veľkú prípravu. Použiť môžete mrazený, ale samozrejme, najlepší je čerstvý. Ak sa stravujete low carb, alebo bezlepkovo, nahraďte bešamel jednoducho kyslou smotanou. Z množstva uvedeného v tomto recepte nakŕmite zhruba dva až tri hladné krky.

Postup

1.Ružičkový kel umyjeme a odstránime tmavé časti stonky. Na pare, alebo vo vode kel povaríme maximálne 5 minút.
2.Pripravíme si bešamel. Do jedného hrnca dáme zohriať mlieko. V inom hrnci roztopíme na miernom ohni maslo. Keď je roztopené oheň vypneme a pridáme múku. Riadne miešame metličkou.
3.Hrniec vrátime na mierny oheň a zápražku miešame, kým mierne nezhnedne. Pridáme teraz štipku mletého muškátového oriešku a soli.
4.Potom pridáme trochu zohriateho mlieka a riadne miešame metličkou aby sa netvorili hrčky. Potom pridáme aj zbytok mlieka. Varíme asi 5 minút, kým bešamel nezhustne.
5.Predvarený kel vložíme do zapekacej misy. Zalejeme ho pripraveným bešamelom a zasypeme strúhaným syrom.
6.Pečieme na 180° asi 20 - 25 minút. Na konci pridáme teplotu a necháme piecť zhora ak chceme povrch chrumkavejší.