Suroviny

220 g hladkej múky
½ lyžice kypriaceho prášku
½ lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky škorice (prípadne perníkové korenie)
pár drvených klinčekov
½ lyžičky mletého nového korenia
štipka soli
125 ml oleja
100 - 120 g medu
100 g hnedého cukru
1 vajce
80 – 100 ml silnej kávy
60 ml pomarančovej šťavy
vanilkový cukor, alebo vanilková esencia
Ako to už na Roš hašana býva, aj pri konzumácií tohto koláčika vám poriadne stúpne hladina cukru v krvi. Ide o medovník, ktorého existuje asi milión verzií, jedna sladšia ako druhá. Pokúsila som sa vymyslieť recept, ktorý by bol trochu iný, menej sladký a viac kávový. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na pečenie môžete použiť obyčajný hlboký plech a ak chcete aj potrieť koláčik džemom, či poliať čokoládovou polevou. Alebo môžete použiť bábovkovú formu a po vyklopení len jemne pocukrovať. Aj tak zmizne maximálne do ďalšieho dňa.

Postup

1.Pripravíme si silnú kávu a necháme vychladnúť.
2.Zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne pridáme všetko ostatné.
3.Plech, alebo forma, v ktorej budete piecť musí byť riadne vymazaná a vysypaná múkou.
4.Pečieme na 175° 50 – 60 minút.