Suroviny

½ menšieho hokkaida, alebo inej tekvice
3 mrkvy
60 g sušených sliviek
šťava z jedného pomaranča
2 lyžice medu
½ lyžičky škorice
troška vody
Tradičným pokrmom na Nový rok je cimes. Pripravuje sa zvyčajne z mrkvy, niekto pridáva batáty a niekto ako ja – tekvicu. Keďže ide o sladší pokrm, alebo prílohu, je dobré použiť sladkú zeleninu, prípadne pridať aj jabĺčka, či sušené ovocie. Podľa môjho receptu pripravíte menší plech cimesu.

Postup

1.Predhrejeme rúru na 180°. Hokkaido umyjeme a nakrájame na kocky. Nie je nutné ho šúpať.
2.Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Plech vymažeme troškou olivového oleja a na dno poukladáme nakrájanú zeleninu.
3.Pridáme ešte sušené slivky, prípadne marhule, alebo iné ovocie. Zmiešame pomarančovú šťavu, med a škoricu.
4.Zmesou zalejeme zeleninu a riadne premiešame. Pečieme 70 – 80 minút kým zelenina zmäkne. Počas pečenia pravidelne premiešame.