Bábovka (M)
Bábovka (M)

Suroviny

5 vajec
250 g polohrubej múky
120 - 150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
100 ml mlieka
100 ml oleja
1 prášok do pečiva
Stáva sa mi, že chcem niečo pre rodinu upiecť, ale v špajzi nájdem len základné potraviny. Žiadne extra ovocie, nič zaujímavé ani v mrazáku. V takomto prípade siaham po tejto bábovke. Upečiem ju za chvíľu, deti mi vždy rady pomôžu a spoločne si vyrobíme výborný ranný koláčik.

Postup

1.Predhrejeme rúru na 180°. Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme elektrickým šľahačom tuhý sneh a zatiaľ odložíme. Šľahač nie je nutné umývať hneď, použijeme ho aj na šľahanie žĺtkov.
2.Tie vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme mlieko a olej. Prášok do pečiva primiešame k múke. Múku potom preosejeme, postupne pridávame k žĺtkam a šľaháme. Keď je hmota jednotná a hladká prestaneme šľahať a jemne primiešavame sneh z bielkov.
3.Ak chceme dvojfarebnú bábovku, oddelíme tretinu cesta a pridáme k nej polievkovú lyžicu kakaa. Formu na bábovku vymastíme maslom, alebo olejom a vysypeme hrubou múkou, alebo strúhankou. Cesto nalejeme do formy. Môžeme vystriedať bledé a kakaové cesto.
4.Pečieme asi 45 minút.
5.Po upečení necháme bábovku pár minút chladnúť a potom ju skúsime vyklopiť. Ak sa nedarí, zabalíme formu do mokrej utierky a skúsime znovu. Môže pomôcť aj jemne bábovku oddeliť nožom od formy.