Suroviny

400 g veľkej strakatej fazule (môže byť aj iná fazuľa, prípadne môžeme zmiešať viac druhov)
700 g hovädzieho mäsa
2 - 3 surové vajíčka
1 cibuľa
4 – 5 strúčikov cesnaku
½ lyžičky mletej červenej papriky
10 guličiek čierneho korenia
2 mrkvy
1 petržlen
2 hrste ovsených vločiek (nemusí byť)
Soľ
Nie každý má rád krúpy. Keď sa povie šólet, predstavím si ale husacie stehno, krúpy a niekde na okraji fazuľu. Táto predstava mi utkvela v hlave z fotiek v niektorej zo židovských kuchárok. Môj recept na šólet je úplne iný. V skutočnosti neobsahuje žiadne krúpy, možno tak trošku ovsených vločiek, ktoré môžete kľudne vynechať. Obsahuje hovädzie mäso a nie hydinu. No a fazuľu áno, veľa fazule, najlepšie tej obrovskej strakatej. Naviac, podľa mojej babičky pridávam do neho pred pečením aj surové vajíčka. Upečú sa spolu s mäsom a nasiaknu chuť fazule. Odporúčam dať toľko vajíčok, koľko bude stravníkov. Zvyčajne je o ne bitka. Šólet sa pripravuje pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru, prípadne zababúšením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šólet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šabesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre. Ešte jedna zaujímavosť. Vyzerá, že zvyk dávať vajíčka do šóletu je sefardského pôvodu. Sefardskí Židia zvykli vajíčka piecť v hamine, čo je sefardská obmena nášho šóletu.

Postup

1.Deň predtým ako chceme šolet variť opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.
2.V deň, keď ideme šólet variť pridáme ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.
3.Predvarený šólet prenesieme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka.
4.Pečieme 3 hodiny na 180°. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šólet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou.
5.Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šólet premiešame.