Suroviny

Suroviny na cesto:
350 g hladkej múky
2 žĺtky
200 g masla
130 g cukru
Trošku strúhanej citrónovej kôry
Suroviny na plnku:
250 g tvarohu
4 lyžice kyslej smotany
80 g cukru
1 žĺtko
Štipka mletej škorice
Trošku strúhanej pomarančovej kôry
Crostata je veľmi obľúbený taliansky koláčik, na ktorom je najlepšia jeho flexibilita. Dá sa naplniť džemom, tvarohom (ricottou), čokoládou, alebo aj akýmkoľvek ovocím, či krémom. Na Šavuot som si vymyslela túto tvarohovú crostatu. Crostata má zvyčajne na povrchu „mriežku“ z cesta. Ak je cesta viac ako treba, je možné z neho spraviť aj akúsi pokrievku celého koláčika a spraviť tak tvarohovú tortu. Ja mám radšej mriežku, lebo vtedy vidno čím je crostata plnená. Na Šavuot odporúčam práve tvarohovú, alebo ricottovú náplň.

Postup

1.Suroviny na cesto rýchlo spracujeme a vytvoríme z cesta bochník, ktorý uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
2.Medzitým si pripravíme plnku. Cukor vymiešame s žĺtkom, pridáme tvaroh a smotanu. Dochutíme troškou mletej škorice a strúhanou pomarančovou kôrou.
3.Vychladené cesto vyvaľkáme na zhruba 4mm a pomocou valčeka ho presunieme na formu na pie. S cestom sa dosť ťažko pracuje. Ak sa vám nepodarí presunúť naraz celé cesto na formu, presuňte ho po častiach a pritlačte ich k sebe tak aby bola celá forma vyložená cestom.
4. Okraje odrežeme a jemne zatlačíme vidličkou – vytvoríme tým aj ozdobný okraj crostaty. Dno popicháme vidličkou.
5.Plnku vylejeme na cesto a vyrovnáme pomocou stierky. Zo zbytkov cesta narežeme prúžky, pokladáme ich na crostatu a vytvoríme mriežku.
6.Koláčik upečieme na 175° po dobu 45 minút.