Recipe Category: Šabes

Home / Šabes
Recipe

Šólet (F)

Nie každý má rád krúpy. Keď sa povie šólet, predstavím si ale husacie stehno, krúpy a niekde na okraji fazuľu. Táto predstava mi utkvela v hlave z fotiek v niektorej zo židovských kuchárok. Môj recept na šólet je úplne iný. V skutočnosti neobsahuje žiadne krúpy, možno tak trošku ovsených vločiek, ktoré môžete kľudne vynechať. Obsahuje hovädzie mäso a nie hydinu. No a fazuľu áno, veľa fazule, najlepšie tej obrovskej strakatej. Naviac, podľa mojej babičky pridávam do neho pred pečením aj surové vajíčka. Upečú sa spolu s mäsom a nasiaknu chuť fazule. Odporúčam dať toľko vajíčok, koľko bude stravníkov. Zvyčajne je o ne bitka.

Šólet sa pripravuje pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru, prípadne zababúšením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šólet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šabesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.

Ešte jedna zaujímavosť. Vyzerá, že zvyk dávať vajíčka do šóletu je sefardského pôvodu. Sefardskí Židia zvykli vajíčka piecť v hamine, čo je sefardská obmena nášho šóletu.

Recipe

Šošovicový šalát (P)

Jeden z mojich obľúbených šalátov na piatok večer je práve tento. Keď potrebujem prípravu urýchliť, čo je u mňa vždy, používam šošovicu z konzervy.

Recipe

Gratinovaný ružičkový kel (M)

Ak to máte ako my, že mäso nemusí byť až tak často, skúste jednoducho zapiecť ružičkový kel. Bešamel pripravíte za pár minút. Samotný kel nevyžaduje veľkú prípravu. Použiť môžete mrazený, ale samozrejme, najlepší je čerstvý. Ak sa stravujete low carb, alebo bezlepkovo, nahraďte bešamel jednoducho kyslou smotanou. Z množstva uvedeného v tomto recepte nakŕmite zhruba dva až tri hladné krky.

Recipe

Kapustový šalát so zálievkou z ančovičiek (P)

Tento recept som dostala od známej z Talianska. Pôvodná verzia neobsahovala kapustu, ale inú zeleninu, ktorú u nás bežne nedostať. Povedala som si, že musím skúsiť využiť ančovičkovú zálievku na inú chrumkavú zeleninu. Šalát sa vydaril možno lepšie ako originál. Ešte jedna poznámka: kapustu neumývam, ale ak chcete, kľudne ju umyte a osušte.

  • 1
  • 2