Bignole s krémom z bielej čokolády (P/M)
Bignole s krémom z bielej čokolády (P/M)
Bignole s krémom z bielej čokolády (P/M)

Suroviny

Suroviny na bignole:
250 ml vody
100 g masla alebo rastlinného tuku
150 g hladkej múky
Štipka soli
4 vajíčka
Olej na vyprážanie
Suroviny na krém:
250 g plnotučného mlieka
250 g bielej čokolády
2 žĺtka
15 g hladkej múky
20 g cukru
Guličky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojim obľúbeným receptom na Chanuku. Každý rok, keď v tomto období organizujeme stretnutia s kamarátmi, títo sa už na ne tešia a pýtajú si ich. Aj samotné neplnené guličky sú výborné. Sú úplne neutrálne, no môžete ich posypať práškovým cukrom. Ale plnené krémom z bielej čokolády sú jednoducho úžasné. Ide pôvodom o taliansky recept, preto ich naďalej doma voláme bignole (čítaj biňole). Odpaľovaného cesta sa nebojte, príprava je celkom rýchla a jednoduchá.

Postup

1.Začneme prípravou bignolí. Do hrnca dáme vodu, maslo alebo rastlinný tuk a štipku soli. Necháme zovrieť. V bode varu vsypeme hladkú múku, stlmíme oheň a riadne miešame aby sa v ceste nevytvorili hrčky (ak sa vytvoria cesto nevyhadzujte, dá sa použiť!
2.Tiež sa mi to kedysi prvý krát stalo). Na slabom ohni cesto sparíme, to znamená, že ho miešame naďalej vareškou, kým sa nezačne odlepovať od stien hrnca. Malo by to trvať pár minút.
3.Cesto by potom malo byť lesklé a pevné, bez hrčiek. Potom cesto prehodíme do studenej misy a naďalej ho spracúvame kým trochu nevychladne.