Suroviny na cesto: | |
6 vajec | |
100 g práškového cukru | |
100 g hladkej múky | |
35 g roztopeného masla | |
Suroviny na krém: | |
4 vajíčka | |
200 g práškového cukru | |
200 g masla | |
35 g kakaového alebo obyčajného masla | |
20 g vanilkového cukru | |
35 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (90%) | |
200 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (viac ako 50%) | |
Zhruba 80 g kryštálového cukru na karamel |
Jedným z typických receptov pre Sukkot je stará známa dobošová torta. Priznám sa, netušila som to. Hovoril mi o tom kamarát a tak som pátrala po tradičnom a najlepšom recepte. Niektoré zahraničné weby ju volajú wafer cake (tak by som to asi neprekladala, ale ok). Pečie sa vraj na koniec sviatku Sukkot a mal by mať sedem vrstiev toľko koľko má Sukkot dní. Príprava je náročnejšia, nič pre začiatočníkov a určite je nutné nechať tortu trošku odležať kým ju ochutnáte.
1. | Začneme tým, že si obkreslíme fixkou obruč strednej tortovej formy na papier na pečenie a to na sedem kusov papiera. Neodporúčam používať ten istý papier znovu, môže sa zvlniť a cesto vám z neho pôjde ťažšie dole. Cesto budeme na tento papier natierať z opačnej strany, aby sa nedotýkalo tam, kde sme písali fixkou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. |
2. | Pokračujeme prípravou cesta. Oddelíme bielka od žĺtkov a preosejeme si múku a práškový cukor. Elektrickým šľahačom vymiešame polovicu cukru so žĺtkami do peny. Druhú polovicu cukru vyšľaháme s bielkami na sneh. K žĺtkovej zmesi pridávame postupne sneh a ručne miešame zdola nahor. Postupne primiešame aj múku. Vznikne cesto, z ktorého budeme piecť sedem korpusov. Cesto natrieme na papier po okraj nakreslený fixkou. Mala by to byť tenká vrstva, ale nie taká, aby sa nám cesto pripaľovalo. |
3. | Dáme piecť na asi 10 – 11 minút. Cesto skontrolujeme radšej už skôr. Každá rúra je iná a ku koncu keď budete piecť posledné kusy, bude už rozhorúčená natoľko, že bude stačiť menej minút. Po upečení každého korpusu ho vyberieme na papieri, poprášime troškou múky a otočíme papierom nahor na dosku. Až po vychladnutí opatrne odstránime papier. Ak sa rozhodnete piecť z rovnakého množstva šesť korpusov, každá vrstva bude hrubšia a bude ju nutné piecť o minútu – dve dlhšie. |
4. | Pokračujeme prípravou krému. V malom hrnci roztopíme 35 g kakaového, alebo obyčajného masla s čokoládou a necháme trochu vychladnúť. |
5. | Ostatné maslo (200 g) elektrickým šľahačom vymiešame s vanilkovým cukrom. V inej nádobe vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom. Tieto dve hmoty spojíme v jednej väčšej nádobe a pridáme ešte rozpustenú čokoládu. Krém je takto hotový a je vynikajúci (ochutnáme samozrejme). |
6. | Teraz môžeme tortu „poskladať“. Pripravíme si tortovú formu a na dno uložíme jeden z pripravených korpusov. Potrieme ho krémom a uložíme naň ďalší korpus. Pokračujeme kým máme hotových šesť vrstiev. Trochu krému si necháme na natretie bokov torty. Posledný korpus neukladáme na ostatné, budeme naňho ešte natierať karamel. |
7. | Pred prípravou karamelu je dobré si všetko potrebné nachystať, lebo veľmi rýchlo tuhne a mohli by sme nestihnúť ten moment, keď je ešte mäkký. Pripravíme si stierku, alebo nôž na natieranie krémov a aj ostrý nôž. Je dobré si nechať aj obal z masla, prípadne si pripraviť kúsok masla na tanierik. Karamel sa dobre krája mastným nožom a ešte za tepla. Pripravíme si aj posledný korpus. |
8. | Na panvicu nasypeme kryštálový cukor a na strednom ohni ohrievame. Keď sa cukor začne topiť premiešame ho a počkáme kým sa roztopí úplne. V momente, keď je roztopený ho nalejeme na posledný korpus, ktorý sme zatiaľ na tortu neuložili. Rozotrieme karamel po celom korpuse a hneď začneme krájať korpus na osminky. Začíname prekrojením na polovicu, potom na štvrtiny a až potom po jednom na osminky. |
9. | Niekto si možno trúfne aj na menšie časti, ja som si netrúfla. Karamel takmer okamžite stuhne. Môžeme vytvoriť aj karamelovú ozdobu na tortu a to tak, že mäkký karamel nalievame na žufanku, alebo lyžicu a hneď ako stuhne ho opatrne oddelíme od povrchu. |
10. | Karamelové kusy korpusu poukladáme na tortu a ak sa nám podarila karamelová ozdoba môžeme ju použiť. Keď torta trochu stuhne opatrne odstránime obruč formy a boky natrieme zbytkom krému. Ak ste zbytok krému dali zatiaľ do chladničky, vytiahnite ho aspoň hodinu pred natieraním, aby sa úplne roztopil. |
11. | Ešte tip na záver: karamel, ktorý vám ostal na vareške, stierke, panvici, či noži pôjde dole po odležaní vo vode. |