Doboška (M)
Doboška (M)
Doboška (M)

Suroviny

Suroviny na cesto:
6 vajec
100 g práškového cukru
100 g hladkej múky
35 g roztopeného masla
Suroviny na krém:
4 vajíčka
200 g práškového cukru
200 g masla
35 g kakaového alebo obyčajného masla
20 g vanilkového cukru
35 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (90%)
200 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (viac ako 50%)
Zhruba 80 g kryštálového cukru na karamel
Jedným z typických receptov pre Sukkot je stará známa dobošová torta. Priznám sa, netušila som to. Hovoril mi o tom kamarát a tak som pátrala po tradičnom a najlepšom recepte. Niektoré zahraničné weby ju volajú wafer cake (tak by som to asi neprekladala, ale ok). Pečie sa vraj na koniec sviatku Sukkot a mal by mať sedem vrstiev toľko koľko má Sukkot dní. Príprava je náročnejšia, nič pre začiatočníkov a určite je nutné nechať tortu trošku odležať kým ju ochutnáte.

Postup

1.Začneme tým, že si obkreslíme fixkou obruč strednej tortovej formy na papier na pečenie a to na sedem kusov papiera. Neodporúčam používať ten istý papier znovu, môže sa zvlniť a cesto vám z neho pôjde ťažšie dole. Cesto budeme na tento papier natierať z opačnej strany, aby sa nedotýkalo tam, kde sme písali fixkou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
2.Pokračujeme prípravou cesta. Oddelíme bielka od žĺtkov a preosejeme si múku a práškový cukor. Elektrickým šľahačom vymiešame polovicu cukru so žĺtkami do peny. Druhú polovicu cukru vyšľaháme s bielkami na sneh. K žĺtkovej zmesi pridávame postupne sneh a ručne miešame zdola nahor. Postupne primiešame aj múku. Vznikne cesto, z ktorého budeme piecť sedem korpusov. Cesto natrieme na papier po okraj nakreslený fixkou. Mala by to byť tenká vrstva, ale nie taká, aby sa nám cesto pripaľovalo.
3.Dáme piecť na asi 10 – 11 minút. Cesto skontrolujeme radšej už skôr. Každá rúra je iná a ku koncu keď budete piecť posledné kusy, bude už rozhorúčená natoľko, že bude stačiť menej minút. Po upečení každého korpusu ho vyberieme na papieri, poprášime troškou múky a otočíme papierom nahor na dosku. Až po vychladnutí opatrne odstránime papier. Ak sa rozhodnete piecť z rovnakého množstva šesť korpusov, každá vrstva bude hrubšia a bude ju nutné piecť o minútu – dve dlhšie.
4.Pokračujeme prípravou krému. V malom hrnci roztopíme 35 g kakaového, alebo obyčajného masla s čokoládou a necháme trochu vychladnúť.
5.Ostatné maslo (200 g) elektrickým šľahačom vymiešame s vanilkovým cukrom. V inej nádobe vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom. Tieto dve hmoty spojíme v jednej väčšej nádobe a pridáme ešte rozpustenú čokoládu. Krém je takto hotový a je vynikajúci (ochutnáme samozrejme).
6.Teraz môžeme tortu „poskladať“. Pripravíme si tortovú formu a na dno uložíme jeden z pripravených korpusov. Potrieme ho krémom a uložíme naň ďalší korpus. Pokračujeme kým máme hotových šesť vrstiev. Trochu krému si necháme na natretie bokov torty. Posledný korpus neukladáme na ostatné, budeme naňho ešte natierať karamel.
7.Pred prípravou karamelu je dobré si všetko potrebné nachystať, lebo veľmi rýchlo tuhne a mohli by sme nestihnúť ten moment, keď je ešte mäkký. Pripravíme si stierku, alebo nôž na natieranie krémov a aj ostrý nôž. Je dobré si nechať aj obal z masla, prípadne si pripraviť kúsok masla na tanierik. Karamel sa dobre krája mastným nožom a ešte za tepla. Pripravíme si aj posledný korpus.
8.Na panvicu nasypeme kryštálový cukor a na strednom ohni ohrievame. Keď sa cukor začne topiť premiešame ho a počkáme kým sa roztopí úplne. V momente, keď je roztopený ho nalejeme na posledný korpus, ktorý sme zatiaľ na tortu neuložili. Rozotrieme karamel po celom korpuse a hneď začneme krájať korpus na osminky. Začíname prekrojením na polovicu, potom na štvrtiny a až potom po jednom na osminky.
9.Niekto si možno trúfne aj na menšie časti, ja som si netrúfla. Karamel takmer okamžite stuhne. Môžeme vytvoriť aj karamelovú ozdobu na tortu a to tak, že mäkký karamel nalievame na žufanku, alebo lyžicu a hneď ako stuhne ho opatrne oddelíme od povrchu.
10.Karamelové kusy korpusu poukladáme na tortu a ak sa nám podarila karamelová ozdoba môžeme ju použiť. Keď torta trochu stuhne opatrne odstránime obruč formy a boky natrieme zbytkom krému. Ak ste zbytok krému dali zatiaľ do chladničky, vytiahnite ho aspoň hodinu pred natieraním, aby sa úplne roztopil.
11.Ešte tip na záver: karamel, ktorý vám ostal na vareške, stierke, panvici, či noži pôjde dole po odležaní vo vode.