Suroviny

5 vajíčok
1 cibuľa, alebo pár mladých cibuliek
1 – 2 lyžičky horčice
soľ
mleté čierne korenie
pažítka
Šábes bez týchto „poľských“ vajíčok si nedokážem predstaviť. Tento recept má veľa obmien a ešte viac mien. My ho máme najradšej takto, veľmi jednoducho, aby sa dal pripraviť za pár minút. Vajíčka v našej a asi každej židovskej domácnosti nesmú nikdy chýbať, takže nehrozí, že by ste nezohnali časť ingrediencií na prípravu. Polnischer chutí všetkým, veľkým aj malým a to nie len na Šábes, ale kľudne aj na Pesach, či iný sviatok. Presný počet vajíčok neexistuje. Ja dávam päť, v nádeji, že nám trošku ostane aj na ďalší deň. Po prichutení stačí ochutnať a prípadne prisoliť, či prikoreniť.

Postup

1.Vajíčka uvaríme natvrdo a po ošúpaní a vychladnutí nakrájame na drobno.
2.Zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou, alebo mladou cibuľkou (pažítku môžete použiť aj na ochutenie namiesto cibule, nie len na ozdobu).
3.Dochutíme lyžičkou, alebo dvomi, horčice. Posolíme a okoreníme.
4.Je nutné polnischer ochutnať pred servírovaním.