Suroviny

Suroviny na krustu:
200 g maslových sušienok (najradšej mám značku Sondey)
2 – 3 lyžice kakaa
100 g masla
Suroviny na krém:
400 g krémového syra
100 g smotany na šľahanie
100 g kryštálového cukru
150 g horkej čokolády
Trocha masla
2 lyžičky xantanovej gumy
Drobné ovocie na ozdobu
Jedna z mojich obľúbených narodeninových sladkostí je čokocheesecake. Klasický cheesecake robím pečený (recept je tu:Cheesecake), tento recept je naopak na nepečený cheesecake. Na zahustenie krému som použila xantanovú gumu, ktorú dostať v obchodoch so zdravou výživou, alebo na e-schopoch, certifikovanú košer verziu na Amazone

Postup

1.Maslo rozpustíme v hrnčeku na miernom ohni. Sušienky rozmelieme v chopperi, prípadne podrvíme valčekom medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Pridáme kakao a rozpustené maslo
2.Chvíľočku ešte pomelieme a vysypeme do otvárateľnej tortovej formy s priemerom 18cm. Zomleté sušienky zatlačíme na dno celej formy ako základ torty.
3.Čokoládu rozpustíme s troškou masla na miernom ohni. Vo väčšej mise vyšľaháme krémový syr s cukrom. Pridáme rozpustenú čokoládu, smotanu na šľahanie a ďalej šľaháme.
4.Nakoniec pridáme xantanovú gumu a ešte chvíľočku šľaháme. Krém vylejeme na sušienkový základ a vyrovnáme lyžicou namočenou vo vode. Cheesecake dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na celú noc.
5.Okraj tortovej formy oddelíme. Cheesecake môžeme nechať na spodnej časti otvárateľnej formy – neriskujeme tak, že sa nám torta zničí vyberaním a prenášaním.
6.Ozdobíme ho čerstvými jahodami, malinami, čučoriedkami, alebo iným ovocím.