Suroviny

Na vývar:
700 g hovädzieho mäsa
Hovädzie kosti
2 cibule
3 strúčiky cesnaku (môže byť aj viac)
Kus bulvového celeru
2-3 mrkvy
2 korene petržlenu
Kus póru
Bylinky – ligurček, petržlenová vňať, prípadne iné
Bobkový list – pár lístkov
Nové korenie (asi 10 guličiek)
½ PL soli
Asi 3l studenej vody
Na knedličky:
90 g polohrubej múky
1 vajíčko
Trocha vody
Štipka soli
Obľúbené bylinky, napríklad pažítka, petržlenová vňať

Postup

1.Mäso a kosti očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do vody. Cibuľu očistíme od vrchnej vrstvy a spolu s novým, čiernym korením, soľou a bylinkami pridáme k mäsu. Privedieme k varu a znížime teplotu
2.Varíme na slabom ohni a odoberáme penu ktorá sa vytvorí. Ak omylom naberieme aj korenie vrátime ho naspäť. Varíme asi 2,5 – 3 hodiny. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalších 60 minút.
3.Po uvarení vývar precedíme, mäso a zeleninu nakrájame a podávame s knedličkami.
4.Knedličky pripravujeme tesne pred podávaním vývaru. Vajíčko vymiešane s múkou a soľou a postupne pridávame vodu tak, aby bolo cesto na knedlíčky polotuhé – nesmie veľmi tiecť, ale nesmie byť pevné.
5.Pridáme nakrájané bylinky a premiešame. Knedličky formujeme dvoma lyžičkami priamo nad hrncom s osolenou vriacou vodou. Varíme krátko, asi 2 minúty, aby si udržali tvar.