Suroviny

Na vývar:
700 g hovädzieho mäsa
Hovädzie kosti
2 cibule
3 strúčiky cesnaku (môže byť aj viac)
Kus bulvového celeru
2-3 mrkvy
2 korene petržlenu
Kus póru
Bylinky – ligurček, petržlenová vňať, prípadne iné
Bobkový list – pár lístkov
Nové korenie (asi 10 guličiek)
½ PL soli
Asi 3l studenej vody
Na knedličky:
90 g polohrubej múky
1 vajíčko
Trocha vody
Štipka soli
Obľúbené bylinky, napríklad pažítka, petržlenová vňať
Hovädzí vývar je samozrejme klasika. Milujem ten pocit, keď je vonku chladno a doma sa varí vo veľkom hrnci niekoľko hodín voňavý vývar, na ktorom si pochutnáme aj ďalší deň. Najradšej doňho pridávame obyčajné knedličky, ale môžete pridať rezančeky, prípadne aj vôbec nič. 

Postup

1.Mäso a kosti očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do vody. Cibuľu očistíme od vrchnej vrstvy a spolu s novým, čiernym korením, soľou a bylinkami pridáme k mäsu. Privedieme k varu a znížime teplotu
2.Varíme na slabom ohni a odoberáme penu ktorá sa vytvorí. Ak omylom naberieme aj korenie vrátime ho naspäť. Varíme asi 2,5 – 3 hodiny. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalších 60 minút.
3.Po uvarení vývar precedíme, mäso a zeleninu nakrájame a podávame s knedličkami.
4.Knedličky pripravujeme tesne pred podávaním vývaru. Vajíčko vymiešane s múkou a soľou a postupne pridávame vodu tak, aby bolo cesto na knedlíčky polotuhé – nesmie veľmi tiecť, ale nesmie byť pevné.
5.Pridáme nakrájané bylinky a premiešame. Knedličky formujeme dvoma lyžičkami priamo nad hrncom s osolenou vriacou vodou. Varíme krátko, asi 2 minúty, aby si udržali tvar.