Suroviny

250 g hladkej múky
120 g masla
80 g kryštálového cukru
100 ml veľmi studenej vody
450 g už očistených hrušiek
Mleté čierne korenie
Soľ
Trošku brandy (nemusí byť)
Máme prebytok hrušiek. Asi to začína byť vidno, keď už pridávam druhý recept na hruškový koláč. Skúste tento, je veľmi jemný a cesto napriek jednoduchosti chutí výborne. Hrušky trošku okoreňte čiernym korením, či škoricou, bude ešte lepší.

Postup

1.Začneme prípravou cesta. Prístrojom, alebo ručne, spracujeme preosiatu múku, štipku soli, studené maslo nakrájané na kocky a vodu. Vytvoríme guľu a necháme ju aspoň 30 minút v chladničke odpočívať.
2.Medzitým si očistené hrušky nakrájame na kocky, zmiešame s cukrom, štipkou mletého čierneho korenia a ak chceme zalejeme pohárikom brandy. Necháme oddýchnuť 30 minút.
3.Cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na veľkosť tortovej, alebo koláčovej formy s priemerom zhruba 20cm. Vyložíme formu jednou z dvoch častí cesta a popicháme ju vidličkou.
4.Na cesto nasypeme zliate hrušky (šťavu nevylievame, vypijeme, prípadne použijeme pri servírovaní!). Na hrušky položíme druhú časť vyvaľkaného cesta.
5.Zbytky cesta môžeme použiť na dekoráciu koláčika. Pečieme na 180° asi 40 minút.