Špargľový quiche (M)
Špargľový quiche (M)
Špargľový quiche (M)
Špargľový quiche (M)
Špargľový quiche (M)

Suroviny

1 lístkové cesto
1 balíček špargle (400, alebo 500 gramov, čím väčší, tým bude quiche špargľovejší)
300 g kyslej smotany
2 vajíčka
Parmezán, napríklad Gran Moravia
1 cibuľa
1-2 mladé cibuľky
Špargľová sezóna pokračuje a pre mňa by sa nemusela nikdy skončiť. Dokonca aj môj syn, ktorý momentálne neje takmer nič ju má rád (to znamená, že zje tak dve špičky a jasáme od radosti). No čo, je to gurmán. Recept na špargľový quiche je v podstate rovnaký ako na iné zeleninové quiche, ktoré rada pripravujem. Používam lístkové cesto, ktoré určite nie je ľahké na prípravu, preto ho kupujem hotové. Pre tých, ktorí takto postupovať nechcú napíšem nabudúce o tom, ako i pripraviť cesto na quiche doma.

Postup

1.Začneme prípravou špargle. Umyjeme ju a ošúpeme škrabkou na zemiaky tak, aby zostali len ostne pri špičke, ktoré sú najmäkšie. Ošúpanú špargľu nakrájame na 2-3 kusy. Špičku necháme samozrejme vcelku, stonku môžeme rozdeliť.
2.Dáme na 10 minút variť ideálne na pare. Ak nemáte takúto možnosť, uvarte ju vo vode. Na varenie na pare môžeme použiť nadstavce na obyčajný hrniec, dostať ich v každých lepších domácich potrebách.
3.Nakrájame nadrobno cibuľu a mladú cibuľku. Oboje opražíme na panvici na troche oleja a pridáme predvarenú špargľu. Ochutíme soľou, korením, kto chce môže pridať bylinky.
4.V miske rozmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a trochou parmezánu. Ďalší parmezán budeme ešte potrebovať na záver. Rozvaľkáme cesto a vyložíme ním formu na quiche.
5.Nalejeme naň rozmiešanú smotanu a pridáme špargľu. Vyrovnáme nožom tak, aby bol pokrytý celý povrch. Nakoniec posypeme parmezánom.
6.Pečieme v predhriatej rúre na 200°asi 35 minút.