1 kg polohrubej múky (ak chcete tmavší barches, použite 1/3 špaldovej a 2/3 polohrubej múky) | |
1 kocka droždia (42g) | |
400 ml teplej vody | |
Kávová lyžička cukru | |
Suroviny na cesto: | |
1 zarovnaná polievková lyžica soli | |
4 a pol zarovnaných polievkových lyžíc práškového cukru | |
1 vajce do cesta | |
150 ml oleja | |
Vajce na potretie |
Jedna z vecí, ktoré pečiem bez nakúkania do môjho receptára je práve barches. Toto šábesové pečivo pečiem častejšie ako čokoľvek iné a to každý týždeň. Odskúšala som naozaj veľa rôznych receptov, z ktorých niektoré pochádzali z Talianska, iné z USA, ale najlepší je jednoznačne tento. Nepochybujte, že každá židovská rodina má ten svoj obľúbený, niekto slanší, niekto sladší. Som si ale istá, že v každej rodine, kde sa barches pečie sa naňho teší celá rodina od momentu, keď sa z kuchyne začne rozliehať jeho krásna vôňa. Barches je možné piecť z múky zo piatich rôznych múk – pšeničnej, žitnej, špaldovej, jačmennej a ovsenej. Pri vykysnutí cesta sa v niektorých prípadoch oddeľuje malú časť a spáli sa v peci ako symbol obety. Pletieme ho zo štyroch, či šiestich prameňov. Ak si neviete rady, nevadí ak bude upletený aj len z troch. Na sviatok Roš Hašana sa pečie okrúhla chala ako symbol nekonečnosti života. Vyjadruje nádej, že ďalší rok prežijeme bez nepríjemných prerušení a v pokoji. Nechať barches riadne vykysnúť je zásadné. Kysnuté cesto proste potrebuje svoj čas. Odporúčam ho piecť pokiaľ možno na poslednú chvíľu. Čerstvo upečený je neporovnateľne chutnejší.
1. | Pozrite obrázky v galérií |
2. | Začneme prípravou kvásku. Z teplej vody, droždia a kávovej lyžičky cukru si pripravíme kvások a necháme vykysnúť (asi 20 minút). |
3. | Zatiaľ si pripravíme všetky ostatné suroviny. Múku preosejeme priamo do misy, kde bude cesto kysnúť (berte do úvahy veľkosť misy už v tomto kroku, cesto veľmi zväčší svoj objem). Pridáme soľ, cukor, vajce a olej. Nakoniec vlejeme aj kvások a vymiesime hladké cesto. |
4. | Ak sa príliš lepí na steny misy namočíme si ruky v teplej vode. Nepridávame ďalšiu múku. Vypracované cesto zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút. |
5. | Keď je cesto vykysnuté, oddelíme z neho malú časť a spálime. Prakticky môžeme tento kúsok zabaliť do alobalu a nechať piecť na spodnej časti trúby. Pri použití 1 kg múky sa oddelenie robí bez požehnania. Cesto rozdelíme na doske na dve časti. Každú rozdelíme na pramene, podľa toho z koľkých prameňov budeme barches pliesť. Upletieme barches a prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Barches necháme ešte chvíľu kysnúť na plechu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom (niekto potiera len bielkom, alebo len žĺtkom, prípadne olivovým olejom) a posypeme celým makom, sezamom, alebo necháme bez posypania. |
6. | Pečieme 20 minút na 190°. Potom teplotu zmiernime na 150° a pečieme ďalších 20 minút. |
7. | Poznámka: bežne používaná múka bez prímesí je kóšer. Pred použitím sa musí preosiať. |
8. | Bežne dostupné droždie Noli, Fala alebo Vivo sú taktiež kóšer. Pre tých, ktorých to zaujíma, odporúčam nahliadnuť do kóšer zoznamov, ktoré vydávajú židovské obce. |