Hamantašen (Hamanove uši) (P/M)
Hamantašen (Hamanove uši) (P/M)

Suroviny

Suroviny na cesto:
120 g masla alebo margarínu
1 vanilkový cukor, alebo vanilková esencia (v prípade, že použijete esenciu, môžete pridať 20g obyčajného cukru )
250 g hladkej múky
2 vajíčka
30 g cukru
Štipka soli
Suroviny na makovú plnku:
100 g mletého maku
60 ml vody
60 g cukru
1 lyžička vanilkovej arómy
Trochu pomarančovej šťavy
1 polievková lyžica rumu (môžeme vynechať)
½ lyžičky mletej škorice, alebo perníkového korenia
1 polievková lyžica slivkového lekváru
Trošku masla
2 polievkové lyžice mlieka
Hamanove uši sú typickým sladkým, alebo aj slaným jedlom, ktoré pripravujeme na Purim. Ide o taštičky z cesta podobného tomu lineckému, plnené rozličnými plnkami. Klasická plnka je maková, ale veľa rodín používa aj slivkový lekvár, orechovú plnku, či rôzne ovocné džemy. Niektorí pripravujú dokonca slané plnky zo špenátu, syru, či karamelizovanej cibule. Základné cesto je možné vyrobiť vo verzii parve a to tak, že namiesto masla použijeme margarín. V tom prípade samozrejme použijeme parve plnku ako slivkový lekvár. Ak nám naopak nevadí, že budú koláčiky „mliečne“, môžeme sa pustiť do prípravy makovej plnky a pri príprave cesta môžeme použiť maslo. Osobne na prípravu hamanových uší vždy uprednostňujem margarín.

Postup

1.Výroba cesta je veľmi jednoduchá. Maslo, alebo radšej margarín, necháme trochu zmäknúť a následne nakrájame na menšie kusy, aby sa dalo cesto ľahšie spracovať. Múku preosejeme.
2.Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto, zakryjeme fóliou, alebo uložíme do čistého mikroténového vrecka a dáme do chladničky asi na hodinu. Cestu sa nič nestane ak je v chladničke celú noc, môžeme ho teda pripravovať aj vopred.
3.Dá sa aj mraziť, podobne ako krehké, linecké cesto.
4.Oddýchnuté cesto vyvaľkáme dosť tenko, na asi 4mm. Množstvo použitej múky v tomto recepte počíta s tým, že pri rozvaľkaní použijeme ďalšiu múku, aby sa cesto nelepilo. Vykrajujeme kolieska.
5.Odporúčam vykrajovať veľkosti asi ako širší hrnček. Menšie koláčiky sa budú ťažšie zatvárať a väčšie nie sú také pekné. Na každé koliesko dáme náplň (slivkový lekvár, maková plnka, prípadne iná). Nedávame jej príliš veľa, inak hamanove uši nebudú držať tvar pri pečení a rozpadnú sa.
6.Koláčik vytvoríme tak, že preložíme okraje tak aby vznikol trojuholníkový tvar. Okraje cez seba striedavo preložíme, ako na fotkách
7.Poriadne okraje do seba zatlačíme. Koláčiky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150°asi 20 – 22 minút.
8.Postup (plnka)
9.Postup na prípravu plnky sa dá zhrnúť do jednej vety. Suroviny zmiešame v hrnci a povaríme.
10.Ak sa nám zdá príliš tuhá zriedime trochou mlieka. Pred plnením koláčikov necháme plnku vychladnúť.